LEPOTA&ZDRAVLJE     25.02.2017.

Opušta um i telo: Sve prednosti saune

Kultura saune je dobro priznata i poznata širom sveta zbog svojih zdravstvenih prednosti. Sauna je mesto koje je veoma korisno i zdravo, naročito tokom zimskog perioda kada se kalorično hranimo, manje smo aktivni, a samim tim se i manje znojimo. Temperatura u sauni se kreće od 45 do 100 stepeni, pa podstiče izbacivanje toksina koji se gomilaju u organizmu, kroz kožu. Ne preporučuje se da u njoj boravite duže od 15-20 minuta.

Obaveze, posao, i svakodnevni stres nam ne dopuštaju da se opustimo i stvorimo vreme samo za sebe. Izgubili smo pojam o tome šta je relaksacija, kako izgleda kada uskladimo psihičku i fizičku ravnotežu, pa ukoliko se poistovećujete sa ovim tvrdnjama, možda je sauna pravi izbor za vas. Sauna će vas opustiti i fizički i psihički.

Dizajnirane su tako da obezbede zdravlje, zadovoljstvo, i dobro raspoloženje. Takođe, dobra stvar je to što možete uživati sa svojim prijateljima ili porodicom.

Predstavljamo vam sve prednosti koje pruža sauna:

  1. Izbacuje toksine

Sauna je dobar izbor jer pruža proizvodnju znoja, duboko znojenje u sauni može pomoći u smanjenju svih absorbovanih toksina u vašem telu. To je jedan od najboljih načina za detoksikaciju tela.

  1. Pomaže pri mršavljenju

Sauna podstiče potrošnju energije što rezultira potencijalnom topljenju kalorija. Redovnim posetama sauni, u kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbama pomoći će da izgubite na težini.

  1. Pojačava imuni sistem

Još jedna veoma važna prednost saune je to što zaista poboljšavate svoj imuni sistem. Sauna pomaže telu da stvori više belih krvnih zrnaca, a ljudi sa većom količinom belih krvnih zrnaca će ostati zdraviji.

  1. Oporavlja od treninga

Ukoliko mnogo vežbate, i ponekad osećate bol u leđima, vratu ili u mišićima, možda je vreme da počnete da koristite saunu. Temperatura će opustiti vaše mišiće i smanjiti njihovu napetost.

  1. Izgledaćete mlađe

Poseta sauni pomoći će da vaša koža bude glatka, čista i zdrava. Redovnim korišćenjem saune dobićete prirodan i zdrav sjaj.

  1. Oslobađa od stresa

Svakodnevne aktivnosti mogu negativno da utiču na naše zdravlje i raspoloženje, tako da je veoma važno da pronađemo način za ublažavanje stresa. S obzirom na to da sauna stimuliše oslobađanje endorfina i opušta mišiće, bila bi savršeno mirno mesto gde se možete opustiti i uživati.

  1. Izaziva dublje spavanje

Smirivanje toplotom saune pomoći će da imate dublji, opušteniji i mirniji san. Takođe, ne zaboravite da pijete dosta vode tokom svoje sauna sesije.

  1. Čisti kožu

Sauna je jedan od najstarijih načina za čišćenje kože. Znojenje u sauni pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija, i izbacivanju toksina iz kože, pa je koža nakon posete sauni mekša i očišćena.

 

Izvor fotografija: thermarium.com, brambleski.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ