LEPOTA&ZDRAVLJE     14.07.2016.

Odličan razlog zašto odmah treba da prekinete dijetu

Iznenađujuć naslov, zar ne? Obično žene imaju problem sa održavanjem motivacije tokom dijete, a internet je preplavljen savetima kako da uspete u svojoj nameri da na nezdrav način izgubite višak kilograma. Dijete su apsoluno NE! Držanjem dijete sebi – zdravlju, ali i izgledu, činite kontra uslugu. Možda ćete smršati pet, šest kilograma za petnaestak dana, ali dugoročno posmatrano te kilograme ćete lako vratiti, a prete vam i ozbiljnije posledice – vrtoglavica, glavobolja, gubljenje svesti i sl. I sve to znate, ali nekako instant rezultati rigorozne dijete uzmu prevlast i nateraju vas da mučite organizam.

Evo jednog odličnog razloga da odmah prestanete sa dijetom – vaše „žensko“ zdravlje! Menstrualni ciklus je prirodna pojava u životu svake žene i u proseku traje 28 dana. Koliko god muke imale svakog meseca, morate shvatiti da je uredan menstrualni ciklus prioritetna stavka u zdravstvenom kalendaru svake žene. Šta vi zapravo činite organizmu rigoroznom dijetom?

Screen-shot-2014-05-15-at-8.25.04-PM

Da bi se lučio estrogen, ženski polni hormon koji je neophodan za dobijanje menstruacije, u telu žene mora da postoji izvesna količina masnog tkiva. Ako nema masnog tkiva, nema ni redovne i uredne menstruacije. Ovakva reakcija ženskog organizma je sasvim prirodna – drastičan nedostatak masnog tkiva organizam shvata kao nedostatak povoljnih uslova za život! Sistemom odbrambenih reakcija organizam onda „blokira“ mesečni ciklus i na taj način sprečava začeće i stvaranje novog života – bebe. Dugoročno posmatrano, rigorozna dijeta može zaista ozbiljno da ugrozi vaše reproduktivno zdravlje. I upravo te instant, brze, nezdrave dijete efikasno eliminišu masno tkivo, ali ne shvatajte ovo kao prednost dijeta.

Umesto što gladujete i lišavate sebe sitnih zadovoljstava, povećajte unos tečnosti u organizam, više šetajte, vozite (kućni) bicikl, unosite zdrave namirnice i budite nasmejane – kroz mesec dana videćete pozitivne promene na svom telu.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ