LIFESTYLE     15.04.2016.

Noć muzeja 2016- Broj 13 u znaku kulture i dobrog raspoloženja

Ni 2016. godina neće ostati uskraćena za jednu od najčuvenijih manifestacija u oblasti kulture, Noć muzeja, koja se održava 21. maja u skladu sa datumom Evropske Noći muzeja sa sedištem u Parizu. Sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći, posetiocima će biti otvorena vrata u više od 40 gradova i mesta širom Srbije. 

DSC_3667

Trinaesta godina održavanja nije ostavila prostora za sujeverje, već je uprkos tome inspirisala organizatore i gradove domaćine, koji će se publici predstaviti bogatim sadržajem, i u noći 21. maja oživeće duh kulturne baštine, važnih jubileja, neotkrivenih priča i mistika.

Slogan ,,Otvori oči u noći“ poziva vas da pomno pratite, ali samo zato jer vas očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, koja će pružiti najbogatiji program i najbolji doživljaj do sada!

Najraznovrsniji program posetioce očekuje u Beogradu. Priče devojačkih škrinja oživeće kroz umetnički objektiv na izložbi inostranih i domaćih umetnika, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Filmofili će uživati u pričama najpoznatijih filmskih plavuša, a ljubitelji najpopularnijih italijanskih dvotočkaša ove večeri pronaći će mesto nesvakidašnje vožnje. Premijerno će biti izložen jedan od Teslinih revolucionarnih izuma, specijalnom postavkom biće obeležen i vek od povlačenja i boravka srpske vojske na Krfu, a dečja tura u Noći muzeja svoje centralno mesto imaće u prostoru Dečjeg paviljona. Stogodišnjica smrti čuvenog pisca, Petra Kočića, u Noći muzeja biće obeležena otvaranjem vrata Doktorove kule, najstarije psihijatrijske bolnice na Balkanu.

DSC_3738

Šabac će približiti jedno od najvažnijih otkrića u istoriji ljudske evolucije- otkriće vatre, kao i njegov ključni uticaj u razvoju čovečanstva. Obeležiće i dva bitna jubileja- 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića, koji je ovaj grad doveo do izgleda evropske varoši, kao i 160 godina od osnivanja Prve narodne biblioteke.

,,Smeh kao lek“ pružiće Ćuprija u Muzeju ,,Horeum Margi-Ravno“, koji će biti posvećen cirkusu, delima savremene likovne umetnosti. Osim toga, dobro raspoloženje i osmeh držaće specijalno pripremljeni performans klovnova, dok će u ambijentu dvorišta biti demonstrirano i pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa!

Obrenovac će ovog 21. maja doneti radosnu atmosferu ,,Svadbenih običaja“ jer će gostima predstaviti ne samo izložbu najstarijih dokumenata, pozivnica, čestitki i odela, već i performans, počevši od prosidbe do kupovine i predaje mlade, pa sve do jednog pravog venčanja koje će se održati u biblioteci, a svi posetioci su dobrodošle ,,zvanice“ i biće okićeni ruzmarinom u autentičnom maniru svadbenih običaja.

Prvi put u ovogodišnjoj Noći muzeja Pančevo će otvoriti deo kompleksa Stare Vajfertove pivare i izložbu pod nazivom ,,Misterija Vajfert“. Publika će biti u prilici da obiđe stare proizvodne pogone nastale krajem XIX i početkom XX veka, kao i samu Pivaru izgrađenu 1722. godine, čime ona predstavlja najstariju pivaru na Zapadnom balkanu.

DSC_3714

Kosovska Mitrovica i ove godine upotpuniće doživljaj majske noći umetničkim dojmom na Fakultetu umetnosti, gde će u okviru muzičkog i dramskog odseka biti priređeni koncert i predstava, kao i izložba radova profesora i studenata slikarstva, vajarstva i odseka grafičkog dizajna. Druženje je zamišljano i kao interakcija, te će svi prisutni moći i da učestvuju u radionicama odseka.

Ovaj jedinstveni spektakl kroz 10 godina uspeo je da od 5 beogradskih muzeja svoju mrežu proširi na preko 60 gradova, što znači 500 000 posetilaca u muzejima širom Srbije. Spoj dobrog edukativnog programa i izlaska u grad dokazano može biti uspešan, pa vas pozivamo da se u to i uverite.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ