MODA     22.09.2016.

Neočekivana jesen u boji tirkiza

Bordo, ljubičasta ili oker možda deluju kao idealne boje za jesen ali uz malo kreativosti možete ih zameniti za potpuno neočekivanu nijansu tirkizne. Prva asocijacija na tirkiz je verovatno leto ili proleće pa uključivanje ove boje u vaše jesenje odevne kombinacije može biti pravi mali izazov ali uz malo sreće, biće pravo osveženje i za vas i za vašu sredinu.

Baš kao i mnoge druge boje i tirkizna ima bezbroj nijansi od kojih neke više odgovaraju toplijem delu godine, dok su neke idealne za prelazne i hladnije periode. Naravno, ovo važi samo ukoliko spadate u grupu onih koji boje u svom garderoberu dele prema godišnjim dobima. Svi ostali jednostavno mogu da se prepuste svom osećaju.

1

Budite upozoreni da ovde pod idealnom jesenjom nijansom tirkizne podrazumevamo onu koju je najteže defnitisati a koja se u engleskom rečniku može pronaći u definiciji ispod pojma ’teal’. Ova divna nijansa tirkizne spada u njene tamnije varijante i s obzirom da se nalazi na granici između plave i zelene može u sebi  da sadrži više primesa jedne ili druge.  Najbolje , a verovatno i najteže, pronaći onu koja se nalazi na samoj granici, taman toliko da ne možete da je definitišete ni kao plavu, ni kao zelenu, donekle ćete u njoj prepoznati i boju smaragda, a ni tirkiz verovatno ne bi bio prvi pojam za kojim biste posegnuli. S obzirom da je i bordo, koja se nalazi na granici između tamno crvene i ljubičaste , jako teško definisati izgleda da je za jesen savršeno birati nijanse koje se nalaze na prelazima. Baš kao i sama jesen.

2

Dizajneri vole da ovom bojom oboje svoje kolekcije, jer osim što predstavlja efektnu boju za akcentovanje, divno je videti i duge, graciozne haljine u ovoj nijansi. Pored toga, spada u kategoriju boja koje su pogodne za takozvani kolorbloking, a modni dodaci u ovoj boji su pravo  tajno oružje za razbijanje monotonije.

Ove jeseni se odlučite za promene i umesto tipičnog jesenjeg kolorita birajte nešto drugačije. Želite da se okrenu za vama? Pustite da ova boja govori umesto vas i sigurno ćete privući pažnju.

mulberry-rtw-fw2013-detail-42_084421515112

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ