LIFESTYLE     14.09.2016.

Naučnici su dokazali – Ljubav je kao droga!

Skoro svako od nas je doživeo bar jedan ljubavni brodolom – raskid posle koga se činilo da nema života.

Nakon burnog prekida veze, ideja da ćemo jednoga dana jednakim (ili većim) intenzitetom voleti neku drugu osobu može se činiti kao nemoguća misija.

Dok se iznova i iznova vrtite u začaranom krugu suza i pitanja na koja nikada nećete dobiti odgovor, postaje vam jasno da svako od nas, zaista, može postati zavistan od ljubavi ili partnera kao od nekog izuzetno jakog narkotika.

Ne brinite, niste „sišli s uma“ – najnovija istraživanja otkrila su neverovatne činjenice o hemijskim i psihološkim aspektima zaljubljivanja. Ako ste ikada osetili razornu moć kraja jedne romanse, pokušajte da proneđete utehu u nastavku teksta:

Možete se zaljubiti “u tren oka”

Rezultati studije iz 2010. godine su potvrdili da je “potrebna jedna petina sekunde da se zaljubite”. Da, nauka tvrdi da je dovoljan pogled, osmeh ili obično “ćao” da potpuno izgubite glavu za nekim. Specifična mešavina “hemikalija” u našem telu može izazvati osećaj uzbuđenja i zadovoljsta koju nazivamo – ljubav.

Preboljevanje raskida je teško kao “skidanje” sa kokaina

Studija iz 2010. godine , objavljena u Journal of Neurophysiology, otkrila je da “gledanje fotografije bivšeg partnera i žudnja koju osećazavisnik od kokaina imaju veliki broj neuroloških korelacija”. To znači da (mazohistička) potreba za špijuniranjem bivšeg partnera putem društvenih mreža može naneti veliku štetu vašem emotivnom i psihološkom zdravlju ali i usporiti proces oporavka.

Ljubav nam, zaista, boji svet u ružičasto

Kada ste zaljubljeni, hormoni dopamin, oksitocin i vasopresin u vašem mozgu mogu napraviti pravu “eksploziju” – preplavljeni ste osećanjem zadovoljstva, uzbuđenja i opsesivnim mislima o izabraniku svog srca. Ovi hormoni čine i da ne osećate tugu, anksioznost i strah. Ukratko, vaš mozak proizvodi čuveni “efekat ružičastih naočara”.

Osećaj zavisnosti od partnera nije mit

Naučnici su dokazali da zavisnost od partnera jako slična zavisnosti od psihoaktivnih supstanci. Objekat vaše čežnje postaje glavni izvor radosti, ali ovaj fenomen može taj objekat tj osobu pretvoriti u centar opsesije bez kog ne možete zamisliti svoj život. Možete početi da izbegavate svoje svakodneve obaveze, možete “popustiti” na fakultetu i zapostaviti prijatelje. Da li vam ovo zvuči poznato? Kladim se da je odogovor – DA!

Ipak, nema potrebe da se osećati krivim – naučnici su procenili da čak 10% svetske populacije pati od ove “zavisnosti”.

Mozak vam nakon raskida radi sporije

Ako se nakon raskida osećate kao  vam se mozak pretvorio u “kašu” i da ne možete da sastavite prosto-proširenu rečenicu – niste paranoični. Naučna studija iz 2011. godine otkrila je da vam nakon ljubavnog kraha mozak zaista radi sporije, usled povlačenja svih onih gore navedenih hormona koji su nekada činili da se osećate kao da imate krila.

Nećete večno tugovati

Ne postoji jednačina uz pomoć koje možete precizno izračunati koliko je dana, meseci ili godina potrebno da prebolite nekoga. Vreme potrebno za prevazilaženje emotivnog kraha može zavisiti od velikog broja faktora kao što su dužina veze, uzrok i način raskida ali i od vašeg karakter i motivisanost da svoj život vratite u normalu.

Jedno je sigurno – morate biti strpljivi ali dati sebi “prostora” za oporavak.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ