LEPOTA&ZDRAVLJE     15.07.2016.

Napravite sami! Sapun sa mirisom limuna- neguje vašu kožu i pruža neodoljiv miris tokom celog dana

Poznato je da su naše bake od davnina pravile sapune , doduše bez mirisa, aroma i nekog izgleda. Osim što su ih koristile za ličnu higijenu, upotrebljavani su za pranje veša.

Danas sve to izgleda mnogo drugačije, i mirisi domaćih sapuna su nestvarno lepi i dugotrajni. Na sve to, vašem domaćem sapunu sada možete dodati i sušenje biljke, ulja, butere i sve u svrhu savršene nege kože. Što je najbolje uz domaće sapune možete zaboraviti na perutanje i sušenje kože.

Čim dođu u kontakt sa toplom vodom, “hand made” sapuni počinju da oslobađaju miris kojem je teško odoleti, a koliko su zdravi i dobri za vašu kožu primetićete posle par dana.

Za vas smo pripremili kako da napravite recept za domaći sapun s mirisom limuna, ali možete dodati i mirise i boje po želji.

Lemon-Soap

Potrebno je:

 1. Palmino ulje                300g
 2. Kokosovo ulje             100g
 3. Kikirikijevo ulje           100g
 4. Maslinovo ulje             100g
 5. Ulje kukuruznih klica   100g

 

 1. NaOH              98g
 2. Voda              231g
 3. Eterično ulje limuna  10 ml
 4. Kari               1 mala kašika

 

Priprema:

 1. Pripremimo kalup. Za kalup možete da koristite svašta: plastični deo od bombonjere odlično će poslužiti za male sapune, kalupe za kolače i kuglofe, plastične dečje modlice za pesak ili kalupe koje možete sami da oblikujete od specijalnih, lako savitljivih traka, poput aluminijumskih.
 2. Ulijemo kaustičnu sodu (NaOH) u vodu, tačno po merama i lagano mešamo da se soda stopi s vodom. Kaustičnu sodu možete naći u prodavnicama hemikalije, a ja sam svoju naručila preko interneta. Ima više sajtova sa online poručivanjem i 1kg sode je oko 260 dinara.
 3. Dok se soda s vodom hladi, grejemo izvagano ulje.
 4. Kada se ulje ugreje, a soda ohladi, na istu temperaturu u ulje dolijemo sodu s vodom.
 5. Mešamo štapnim mikserom dok se smesa malo ne stvrdne.
 6. Dodamo eterična ulja i boje.
 7. Još malo promešamo, ulijemo u kalup i zamotamo peškirom.
 8. Nakon 24 sata, sapune režemo i ostavimo ih 4-6 nedelja da odstoje.

Ovaj sapun možete koristiti i za lice. U domaći sapun možete, na primer, dodati sitnije komade žitarica (ovsa, raži, …) i tako će vaše higijensko sredstvo imati i svojstvo prirodnog pilinga.

Višebojne sapune dobićete ako kalup punite u tri ili više slojeva različitih boja. Ne zaboravite da svaki sloj prvo mora dobro da se ohladi pa tek onda da se na njega razlije sledeći sloj u drugoj nijansi.

Eterična ulja se ukapavaju u smesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ