LEPOTA&ZDRAVLJE     07.01.2019.

Najčešće greške koje pravimo u teretani

   Ukoliko ne dolazite do željenih rezultata vežbanjem u teretani, proverite da li pravite neku od sledećih grešaka:

• VODITE RAČUNA ČIJE SAVETE SLUŠATE

   Prva greška koja se veoma često pravi je nerazgraničavanje čije savete bi trebalo da slušate. Pored vežbača u teretanama koji savetuju početnike, obratite pažnju i na to da su zaposleni u fitnes centrima neretko nestručni, iako se zovu treneri ili instruktori,jer nemaju dovoljno obrazovanja i iskustva.

• IZBEGAVANJE ZAGREVANJA NA POČETKU TRENINGA

   Druga greška, ne manje važna, je preskakanje zagrevanja na početku treninga. Preporučljivo je da se na početku teninga zagrevamo 6-8 minuta na nekoj od kardio sprava, kako bismo ubrzali srčani ritam i podigli temperaturu tela, a tako i smanjili rizik od povreda. Ako već ne volite vežbanje na kardio spravama, odradite nekoliko vežbi razgibavanja i nekoliko vežbi za stomak. 

• ODMAH ŽELITE DA RADITE KOMPLIKOVANE VEŽBE

   Moje iskustvo je da početnici često dolaze sa idejama da rade vežbe koje su videli na internetu, a koje su za njih u tom trenutku previše komplikovane i zahtevne. Podrazumeva se da je to greška i da se uspešno treniranje počinje od osnovnih i jednostavnijih vežbi. 

• RADITE ISTE TRENINGE DUŽI VREMENSKI PERIOD 

   Takođe, iz iskustva znam da mnogi ljudi rade potpuno iste treninge i po 3-4 godine. To je pogrešno, jer ako se vežbaju uvek isti mišići, nema vremena za njihovu regeneraciju, a samim tim, ni napredovanja. Dovoljno je promeniti samo neke od vežbi da se osetiveći napredak, zato što je telo izašlo iz rutine. 

• PRESKAČETE ISTEZANJE NAKON TRENINGA

  Vrlo bitna stvar je istezanje posle treninga. Morate izdvojiti bar nekoliko minuta posle treninga za istezanje, jer se tako povećava fleksibilnost tela, ubrzava oporavak mišića i smanjujete bol koji nastaje usled skraćenosti tih istih mišića. 

Piše personalni i kondicioni trener

Nemanja Jovićević

Kontakt: jovichevich@gmail.com

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ