MODA     10.01.2017.

Najbolji filmovi o modi i stilu kroz prizmu uspešnih dizajnera

Ono što karakteriše sve poznate i uspešne dizajnere je stvaralačka sloboda. Sloboda bez ograničenja podrazumeva mogućnost iskoraka iz ustaljenih šablona, stvaranja i dolazak do procesa umetničkog izražavanja, koji nalazi svoju osnovu u osećaju za stvarnost samog kreatora. Poznati dizajner Đ. Versaće jednom je rekao: Nemojte da dozvolite da vas moda i trendovi oblikuju i  kontrolišu. Vi ste ti koji odeći dajete originalnost, zato otkrijte ko ste i šta želite da vaša odeća govori o vama.

Pred vama je šest filmova o ljudima koji su promenili svet svojim modnim idejama. Njihove priče možda će biti inspirativne i vama u nastojanju da otkrijete sebe i svoj stil.

 

  • Dior and I

Dokumentarni film o dizajneru Rafu Simonsu i njegovom kreativnom radu za Kristian Dior kolekciju. Akcenat je stavljen na komponovanje novih vizija umetnosti i donošenja jedne drugačije vrste vrednovanja samog stvaralaštva.

 

  • Coco before Chanel

Film predstavlja priču iz života dizajnerke Gabrijele Šanel, žene koja je načinila veliki korak u svetu mode i postala simbol uspeha i stila. Odlazak u prošlost ipočetak njenog stvaranja, otkriva dramatičnu borbu za uspeh i najveću inspiraciju za kreiranje. Mladu dizajnerku tumači francuska glumica Odri Tatu.

 

  • The September Issue

Dokumentarni film, nastao iz želje samog stvaraoca da sazna šta se to krije iza zavesa najveće novinarske modne kuće Vogue. Ovaj film ne samo da otvara vrata kancelarije Ane Vintur, već daje pristup, kako njenom radu, tako i radu njenih saradnika. Film predstavlja jednu vrstu ulaženja u istoriju stvaranja fashion biblije zvane The September Issue.

  • Valentino: The Last Emperor

Film prati uzbudljive i dramatične trenutke karijere jednog od najpriznatijih modnih kreatora Valentina, takođe raspravlja o najvećim i najvažnijim temama koje su uticale na stvaranje modne umetnosti. Kroz film se prepliću razne ličnosti sa kojima je Valentino sarađivao, ali je posebno istaknuto njegovo poznanstvo i poslovna saradnja sa Đankarlom Đametijem.

 

  • Scatter My Ashes at Bergdorf

Dokumentarni film o čuvenoj prodavnici Bergdorf Goodman na Petoj aveniji, koja je iznedrila mnoge dizajnere, ali čija je priča bila inspiracija za mnoge modne početke. Film vodi kroz glamuroznu istoriju prodavnice, kroz perspektivu zaposlenih, dizajnera, modnih ikona i drugih javnih ličnosti.

  • Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Priča o Diani Vriland, urednici najpoznatijih modnih magazina Harpers BazaarVogue, otkriva dešavanja u vezi sa njenim početkom, od prvog kreativnog koraka, koji je probudila jazz muzika do dolaska u Njujork i karijere u poznatim magazinima.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ