LIFESTYLE     26.09.2016.

Muškarci i oni koji se plaše

Pola 3 ujutru je. Ne spavam, po glavi mi se mota hiljadu stvari. Razmišljam o obavezama i vremenu koga uvek manjka. Oglašava se i moj mobilni telefon. Po zvonu prepoznajem da je u pitanju poruka od moje najbolje prijateljice. Otvaram. Nije poruka, roman je. Opet su se posvađali. Opet drama. Iščitavam pažljivo i počinjem da joj pišem ono što ću i vama ovde.

Verujem da je svaka od nas do sada imala neko loše iskustvo u ljubavi. I to je okej. Dešava se. Mnogo je razloga iz kojih neka veza ne uspe. Nekada se, jednostavno, ne poklope kockice. Znate da to nije to. Ali, šta se dešava kada uđete u vezu sa nekim ko vam odgovara u svakom smislu, zaljubite se i posle određenog vremena čujete: “Ti si zaista divna devojka i ja tebe volim, ali nisam spreman.“? Koliko puta ste napravile fatalnu grešku i ostale u takvoj vezi misleći da ćete uspeti da ga promenite? Ili, još gore, pokušale da promenite sebe zbog njega?

Ja muškarce delim na muškarce i one koji se plaše. Plaše se jakih, ambicioznih i uspešnih žena. Plaše se žena koje imaju ličnost i stav. Plaše se vezivanja i osećanja i često koriste najrazličitije izgovore da opravdaju svoje postupke. Plaše se žena koje su jače od njih, jer to direktno udara na njihov ego i ne osećaju se muževno. Iako imaju određen broj godina u kojima se očekuje da znaju šta žele od života, ne znaju. Ponašaju se nezrelo. I plaše se.

Takvo ponašanje i stav prema životu velikim delom vuče korene iz detinjstva i porodice. To je nešto što nijedna od nas ne bi trebalo da pokušava da promeni. Proći će vam meseci, možda čak i godine u pokušajima da razumete i promenite nekoga ko, pre svega, ne želi da prizna da ima problem. Pitaćete se gde ste pogrešile, da li ste dovoljno dobre i menjaćete sebe da biste se prilagodile. Stvari će se možda promeniti, ali samo na kratko. Prividno. I onda će početi opet. Začarani krug.

Znam da ćete sada u sebi pomisliti: “Ali, ja njega volim.“ Ne, to nije ljubav. To je naša potreba da popravimo pokvareno. Da dokažemo i sebi i drugima da smo dovoljno dobre i sposobne da uradimo ono što nijedna pre nas nije uspela. Ne dozvolite sebi da izgubite sebe zarad kratkotrajne sreće. Na kraju dana će vas uvek čekati isti odgovor: “Nisam spreman.“ I nikada neće biti, dodajem.

Ne lomite svoja krila. Budite svesne sebe. Sanjajte. Ostvarujte svoje ciljeve. Budite jake, uspešne, branite svoje stavove. I nađite nekoga ko će vas prihvatiti i voleti takve kakve jeste, nekoga ko se neće plašiti da sa vama gradi budućnost. Muškarca.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ