LIFESTYLE     26.12.2018.

Muškarac nedelje: Petar Vasić

Svesni smo da su društvene mreže u današnje vreme veoma uticajne i da imaju ulogu u skoro svim sferama života. Koliko su se ranije isključivo koristile za druženje, upoznavanje, zabavu itd. danas imaju ogromnog udela u ostvarenju snova mnogih ljudi, kada je pokretanje biznisa u pitanju. 
U moru inspirativnih ljudi, koje možete pronaći na društvenim mrežama, našu pažnju je zasluženo privukao Petar Vasić, koji je, kako on voli da kaže za sebe – surovi realista sa već dve firme iza sebe, i dugim iskustvom u društvenim medijima.


Kroz pitanja koja smo postavljali Petru i njegove odgovore, otkrićemo vam više o njemu.

1. Kada ste osetili da je preduzetnička karijera Vaš pravi poziv?

Što se tiče preduzetničke karijere ja sam oduvek, što se kaže ‘valjao’neku robu i 90tih je to bio otprilike jedini način da preživiš. Preduzetništvo ne samo da mi se svidelo, nego sam uvideo da kada sam radio za druge, meni to ne ide. Nisam mogao da ignorišem greške, težio sam da popravim određene stvari iako to nije moja firma, a to bi bilo teško izvesti. Pošto sam shvatio da me marketing prilično interesuje, a video sam da imam već jedan ‘element’ rešen, u smislu znam kako da prodajem, ostalo je pitanje jedino- šta prodavati. Zanimljivo je što sam još kao mali prodavao svašta, od raznih sličica do karata za bazen, tako da već od tada imam tendenciju ka tome.

2. Zašto ste odlučili  da se bavite baš marketingom na društvenim mrežama?

Što se tiče marketinga na društvenim mrežama, shvatio sam vrlo brzo da pažnja sa tradicionalnih medija prelazi na društvene mreže. I, kada sam razmišljao koji bih konkretno biznis pokrenuo, u glavi sam definitivno imao agenciju. Samim tim koliko su društvene mreže aktuelne danas, odlučio sam da napravim agenciju za njih.

U vreme kada sam ja krenuo sa ovom agencijom, nisu još postojale specijalizovane marketinške agencije, za marketing na društvenim mrežama. Uzgred, naša firma se bavi takođe pravljenjem sajtova i drugim raznim stvarima.

3. Da li ste imali uzore koji su Vas naveli na taj put?

Uzore nisam imao. Jer, da bi se odlučio za neki biznis, treba imati određene podatke o tome kako funkcioniše, a ne da se pitaš da li će tvoja zamisao da uspe ili ne. Ako se neko vodi time, da će da radi određeni posao, samo zato što je neko uspeo u tome, a da ne zna kako je taj neko došao do tog uspeha, teško da će bilo šta u tom poslu realizovati. Treba se voditi principom da pre svega počinješ od stvari koje znaš, pa onda vremenom nadograđuješ svoje znanje.

4. Da li ste se susretali sa ozbiljnijim preprekama u Vašim zamislima i kako ste se borili protiv njih?

Prepreke su sastavni deo preduzetništva, jer kada vodiš firmu, u principu se baziraš na rešavanje problema. Retko kada ide sve isključivo glatko. Ustvari, ti si onaj konačni filter, u smislu da sve ono što zaposleni ne znaju, ti moraš da rešiš. Tako da, svaki dan je izazov. Jedan od najvećih problema je sa politizacijom kod velikih firmi. Ipak, Srbija funkcioniše preko poznanstava, različitih veza i vezica. Mada, znamo u kom smo tržištu, ne možemo da se ljutimo na njega, možemo samo da plivamo u istom i da vidimo da li ćemo preživeti.

5. Po Vašem mišljenju, koje tri karakteristike bi trebalo osoba da poseduje, da bi uspela u preduzetništvu?

Ne znam baš za tri karakterne osobine koje osoba treba da poseduje, ali ono što je definitivno, potrebno je imati što veće znanje o tome što radis. Pored toga, takođe mislim da je potrebno da si takav karakter da barataš ‘odloženim zadovoljstvom’. Iskreno, vrlo je usamljena pozicija vođe firme, jer uvek si ti kriv za sve, ma koliko, na primer, tvoji zaposleni bili krivi. Ti si odgovoran, ako ništa drugo, zato što si ih zaposlio. Stvarno je potrebno biti mentalno jak, imati želju da naučiš što više o tome što radis i da osećaš strast prema istom.

6. Šta imate da poručite osobama koje se upuštaju u pustolovinu zvanu – preduzetništvo?

Osobe neka ne ulaze u biznis, ako se samo vode time da je to sve kul i da će se na taj način obogatiti, nego preporučujem da se zapitaju da li je to zaista njihov poziv koji ih čini srećnima i ispunjava ih. Najbitnije je zapravo da si srećan u životu. Jer, ako bi se u preduzetništvo upustio isključivo zbog novca, teško da ćeš biti srećan. Treba biti i svestan da je svakoj firmi  potrebno par godina da stane na noge, tako da preporučujem dosta strpljenja.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ