LIFESTYLE     17.09.2016.

Moje AIESEC iskustvo

Samo sam ustala jedno jutro i shvatila da želim više od svog života. Imala sam sve u tom trenutku, porodica je bila dobro, studirala sam, trenirala, imala dečka, ali ipak nisam bila srećna, nešto je falilo.

AIESEC je „došao“ baš u tom trenutku i dao novi smisao mom životu. To iskustvo ne bih menjala ni za šta na svetu!

Postala sam deo globalne organizacije koja pored svoje primarne svrhe, razmene, utiče na društvo i okolinu. Osećaj da si deo nečeg takvog je stvarno neprevaziđen. Svojim praksama, stručnim i volonterskim, utiče na mlade, kako kod nas, tako i inostranstvu, širi im pogled na svet, uči ih pravim vrednostima, razumevanju različitosti među nacijama… Da li ima boljeg načina da utičete na okruženje od ovog?!

Kao deo tima i celo to okruženje je bilo nešto sasvim novo za mene. Počela sam da uviđam stvari kod sebe koje moram da promenim, stvari na kojima moram da radim, ako sutra želim da budem bolja osoba, bolji radnik i kolega.

naslovna

Timovi mogu biti komplikovani, ljudi različitih karaktera, različitih mišljenja, a zapravo odlična kombinacija za dostizanje visoko postavljenih ciljeva ukoliko članovi tima znaju kako da to iskoriste kao prednost. To je definitvno bio početak otkrivanja same sebe, mana, vrlina i rad na istim kako bih dostigla svoj potencijal.

Svaki tim ima svog tim lidera koji radi sa svojim članovima tima, pomaže na putu do ciljeva celog tima, ali i radi na ličnom i profesionalnom razvoju svakog člana. Imala sam mentora koji je pratio moj razvoj, koji je bila tu da mi ukaže na greške i pohvali za dobro odrađen posao. Gde još možete da nađete ovako nešto?

Pored toga, što sam počela da se menjam, razvijam, znala sam da će se rad isplatiti tako što ću jednog dana ja postati ta osoba čiji će zadatak biti da pomogne drugome da promeni svoj život! Ima li boljeg osećaja od toga?

Kada je došlo vreme da se napreduje, dobila sam šansu da postanem deo izvršnog odbora i preskočim jednu lestvicu. U tom trenutku osećala sam strah i nesigurnost da li ja to mogu i da li sam uopšte spremna za taj korak.

Imala sam ogromnu podršku mojih, tad već, prijatelja iz organizacije, koji su bili uz mene, bodrili me, savetovali tokom pisanja moje aplikacije za otvorenu poziciju finansija. Finansije mi nisu bile strane, školovala sam se na Ekonomskom fakultetu, međutim ta odgovornost, novi tim, drugačija vrsta posla, sve je to bio deo mojih preispitivanja.

Sreća,sreća, radost! Zvanično sam sada član izvršnog odbora. Devet ljudi, različitih ljudi, ovo je već nešto drugačije. Odgovornost je veća, rad je ozbiljniji, ali vredelo je mog vremena!

Provodili smo dnevno i do 10h zajedno. Radili, smejali se, plakali. Postali su moja druga porodica. Nakon godinu dana zajedničkog rada mogu samo da kažem da imam prijatelje za ceo život. Bili smo jedni drugima podrška, svađali se, voleli, sve delili I prošli smo mnoge stvari zajedno.

aiesec1

Bilo je teških situacija sa kojima smo se susreli, predivnih momenata gde smo se smejali, uživali. Nije uvek bilo lako, devet ljudi, devet ćudi, ali zapravo je u tome i bila čar, upoznati se i zbližiti.

Napredovala sam, promenila se. Pored ličnih sposobnosti unapredila sam i poslovne veštine. Ovo me je pripremilo za rad. Mnogo sam stvari naučila, upoznala sam ljude iz raznih strana sveta, dobila priliku da radim sa fenomenalnim ljudima, da učim od njih, da imam sastanke sa velikim kompanijama…

Nisam ni bila svesna koliko mi je falio rad na sebi, napredak, i osećaj korisnosti za društvo, prilika da napraviš promenu. Ovaj period u mom životu je moje blago koje će zauvek ostaviti trag kao najlepši period mojih studentskih dana!

Ukoliko imate priliku da date svoj doprinos, da upoznate sebe, naučite nove stvari, pripremite se za posao, ISKORISTITE JE! Ovakve šanse se ne propuštaju!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ