MODA     12.04.2017.

Modna agencija za starije – Oldushka

Svake sezone se u svetu modelinga pojavljuju sve mlađe i mlađe devojke. Agencije već prestaju da sarađuju sa maneknkama preko 25 godina. U takvom moru šesnaestogodišnjakinja se pojavila agencija Oldushka koja ima maneknke starije od 45 godina. Oldushka je moskovska agencija koja  se razvila iz projekta jednog fotografa Igora Gavara koji je  fotografisao uličnu modu i sve to objavljivao na istoimenom blogu Oldushka.  On se drži teorije da lepota dolazi sa godinama.

Danas  ova agencija ima 18 modela u gradovima širom Rusije, najviše u Moskvi i Sankt Peterburgu.  Osim jednog muškog modela Sergeja koji ima 45 godina najmlađi model ima 60 godina. Čini se da je Oldushka nastala u pravom trenutku jer trenutno mnogi svetski dizajneri se okrecu starijim modelima da bi prikazali kako ne postoji starosna diskriminacija. Pa tako je Dries Van Noten prikazao kolekciju za jesen 2017. Na modelima koji su u pedeseti godinama.  U agenciji sve manekenke i manekeni su elegantnih i negovanih starijih lica, kako ih opisuju i uglavnom svi imaju sedu kosu. Najviše rade kampanje za domaće modne kuće poput TSUM, Afisha i Saint Laurent Russia kampanju.

Modni stručnjaci su ovaj  projekat već okarakterisali kao menjanje mode i  značenja lepota. Gavar je izjavio da su njegovi modeli inspirativni i sjajan primer kako se može lepota negovati i u starijem dobu.

 

 

Izvori fotografija: Vogue.com,  Hypebae.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ