LIFESTYLE     28.09.2016.

Moć autosugestije: Kakve su ti misli, takav ti je život

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem“ – sigurno ste do sada već čuli za ovu rečenicu, a možda i poznajete nekoga ko je redovno izgovara samom sebi, verujući da će na taj način zaista i napredovati. Da li nam ova i njoj slične rečenice, takozvane “pozitivne afirmacije”, mogu pomoći u životu i na koji način? Da li je dovoljno da samo nešto žarko želimo kako bi nam se to i ostvarilo?

Postoji veliki broj autora koji zagovaraju ovakvu vrstu životne filozofije, a ono što im je zajedničko jeste isticanje značaja autosugestije, uz čiju pomoć svako može kreirati život kakav želi. Autosugestijom utičemo na našu podsvest, a u njoj je skriveno mnogo više nego u našoj svesti. Psiholozi tvrde da kada podsvest jednom prihvati zacrtane planove , povećava se mogućnost njihove realizacije, a to je dovoljan razlog da pokušamo da na nju utičemo, ne dozvoljavajući da nas podsvest sputava u ostvarenju naših ciljeva.

U teoriji zvuči prilično lako,ali u praksi se primenjuje malo teže. Razlog leži u činjenici da je veoma teško promeniti način na koji razmišljamo. Ako ste navikli da govorite sebi da niste dovoljno dobri, kako možete da očekujete da u nečemu uspete?  Ključ leži u kompletnoj promeni razmišljanja, verovanju u sebe, svoje sposobnosti i kvalitete i redovnom podsećanju sebe na to koji su to kvaliteti.

Moć autosugestije će se najbolje ojačati korišćenjem tzv. „pozitivnih afirmacija“. To su rečenice koje opisuju stanje koje želimo da postignemo a čijim ponavljanjem ćemo ubediti sebe da je ono što govorimo istinito. Afirmacije mogu snažno uticati na naš život a generalno mogu biti pozitivne i negativne. Mnoge negativne afirmacije verovatno i primenjujete već na samoj sebi, ni ne znajući da to činite. Svaki put kada kažete sebi da niste dovoljno lepi, zgodni, pametni, kreativni ili sposobni vi jačate negativno mišljenje o sebi i ubeđujete sebe da niste dovoljno vredni, da ne možete nešto da postignete i da ne zaslužujete uspeh. Nasuprot tome, ako usvojite pozitivne afirmacije, možete uticati na povećanje svog samopouzdanja, a samim tim i brže menjanje navika i ostvarenje zacrtanih ciljeva.

Mature woman looking in mirror

Nekoliko primera pozitivnih afirmacija:

~ Kvalitetno obavljam posao i utičem pozitivno na uspeh firme

~Mogu sebi da priuštim sve što mi je potrebno

~Osećam pozitivne promene

~Redovno vežbam i brinem se o svom telu

~Pun(a) sam energije

~Imam kreativne ideje

Austosugestija se zasniva na fokusiranju na određenim pozitivnim mislima i njihovom ubacivanju u podvest, a pozitivne misli će se postepeno umnožavati, pomažući nam da ostvarimo ono što želimo. Bitno je, naravno, da pozitivne afirmacije koje govorimo sebi budu u domenu ostvarivog, kako ne bismo postavili sebi nemogući cilj. Afirmativne misli se moraju jasno i pravilno formulisati, i uvek moraju biti pozitivne, bez ikakvih negativnih reči. Mogu se koristititi i univerzalne afirmacije, ali je najbolje da ih svaka osoba kreira u skladu sa svojim potrebama. Razmislite šta želite da promenite i da postignete, šta želite da steknete, šta da osećate. U skladu sa time, definišite svoje afirmacije, zapišite ih i svakodnevno izgovarajte . Možete ih i postaviti na neko vidljivo mesto, pored kreveta, na ormaru ili ogledalu. Bitno je da se rečenice kreiraju tako da izražavaju sadašnje vreme umesto budućeg,  jer će se tako probuditi mnogo jača emocija (primetićete, na primer, razliku između afirmacije „imaću sjajne ideje“ i „imam sjajne ideje“). Emocije su veoma bitne, te bi ih trebalo što snažnije osetiti prilikom izgovaranja afirmacija, kako bi one imale više efekta.

Na kraju, neophodno je, naravno, i da preduzmemo određene korake ka ostvarenju postavljenih ciljeva. Potrebno je preći sa reči na dela i pretvoriti željene planove u postignuća. Sve što želimo je ostvarivo, a najteži deo je ubediti sebe u to.

 

Izvor fotografije: http://www.thebusinesswomanmedia.com/developing-self-esteem-key-success/  https://www.theodysseyonline.com/10-steps-to-start-feeling-like-stronger-more-beautiful-woman
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ