LEPOTA&ZDRAVLJE     05.10.2016.

Mitovi i istine o raku dojke

Oktobar tradicionalno predstavlja mesec posvećen borbi protiv raka dojke, povećanju svesti o rasprostranjenosti ove bolesti, kao i značaju prevencije i ranog otkrivanja. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena širom sveta, a mnogi zbog straha pojednostavljuju činjenice vezane za njegovo nastajanje i prevenciju. S obzirom na to da se u našoj sredini često izbegavaju razgovori na ovu temu, dolazi do stvaranja niza različitih pogrešnih pretpostavki koje potencijalno mogu dodatno ugroziti zdravlje. Ukoliko se ne informišemo u adekvatnoj meri, stvaramo pogrešnu percepciju bolesti i umanjujemo šanse za bolje suočavanje sa njom.

Ovi su neki od najvećih mitova vezanih za rak dojke:

  1. mit: Mladi ne oboljevaju

Tačno je da se rizik za dobijanje raka dojke povećava sa godinama, ali od njega oboljevaju i mladi i stari. Sve je više devojaka koje se sa ovom bolešću suočavaju u svojim 20-im i 30-im godinama. Sa mamografijom treba početi u četrdesetim godinama, ukoliko rak dojke nije bio prisutan u porodičnoj liniji. Ukoliko jeste, sa pregledima treba početi i ranije. Iako mamogram nije prvi izbor za pregled mlađih žena, to ne znači da nisu potrebni redovni pregledi. Za prevenciju nikad nije rano, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da rano dijagostikovanje znatno povećava šansu za izlečenje.

technician adjusting mammograph machine

  1. mit : Oboljevaju samo žene sa porodičnom istorijom bolesti

Nažalost, to što u nečijoj porodici nije zabeležena pojava karcinoma dojke, ne znači da je ta osoba pošteđena potencijalnog dobijanja ove bolesti. Istina je da se rizik znatno povećava ukoliko je neko od prvih srodnika imao rak, ali oko 70 % žena sa dijagnozom raka dojke nije imalo porodični faktor rizika.

  1. mit: Rizik se povećava nošenjem brushaltera sa žicama

Uvreženo je i mišljenje da žice na brushalterima doprinose nastanku raka zbog toga što blokiraju cirkulaciju i pritiskaju limfni sistem grudi, izazivajući nagomilavanje toksina. Ipak, ovakava verovanja stručnjaci ocenjuju kao nenaučna. 2014. godine sprovedeno je sveobuhvatno istraživanje od strane poznatog istraživačkog centra za rak „Fred Hutchinson“. Rezultati su pokazali da nema povezanosti između nastanka karcinoma i nošenja žičanih brushaltera, a američki Nacionalni zdravstveni institut, udruženje „Breast Cancer Now“ i istraživački centar za borbu protiv raka Velike Britanije samo su neke od organizacija koje potvrđuju nedostatak dokaza za ovakvo verovanje.

  1. mit: Žene koje imaju manje grudi imaju i manje šanse za dobijanje raka

Iako se i ovo mišljenje ponekad može čuti, realnost je takva da ne postoji povezanost između toga koliko su nečije grudi male ili velike i dobijanja karcinoma dojke. Iako žene sa veoma velikim grudima ponekad može biti teže pregledati, sve žene bi redovno trebalo da odlaze na preglede, bez obzira na veličinu grudi.

  1. mit: Mamogrami izlažu žene tolikoj radijaciji da podstiču razvoj raka

Imajući u vidu da otkrivanje raka u ranoj fazi smanjuje šanse za smrtni ishod za 25%, verovanje u ovaj mit može biti veoma opasno. Tačno je da se u mamografiji koristi radijacija, ali je količina toliko mala da ne predstavlja rizik u odnosu na velike benefite pravovremenog testiranja i uočavanja nastanka bolesti. Mnogi imaju strah od pregleda zbog činjenice da se može ustanoviti da imaju karcinom, ali korišćenjem mamograma se mogu uočiti promene koje jejoš uvek teško napipati – a što pre se uoče promene, veće su šanse za uspešnu borbu sa bolešću.

 

Izvor fotografija: http://onecapehealthnews.com/in-their-own-words-living-with-breast-cancer/ , http://www.health.com/breast-cancer/mammogram-guidelines-dense-breasts.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ