LIFESTYLE     23.05.2017.

Mikser festival 2017 – MIGRACIJE!

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti održaće se od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom “MIGRACIJE”. Mikser festival 2017 fokusiraće se na uspostavljanje novih odnosa između urbane sredine, društva, umetnosti, prirode i tehnologije, iz čega proističu četiri glavne teme festivala – MIGRACIJE, OBRAZOVANJE U POKRETU, TEHNOLOGIJE I UMETNOST, NOVE FABRIKE KULTURE – koje ujedno reflektuju najaktuelnije izazove sa kojima se unutar srpskog društvenog i kulturnog obrasca suočava i sama organizacija Mikser.

Četiri ključne programske teme obrađuju se kroz 9 programskih celina festivala: Mikser Talks, Gradovi za sve, Migracije, Tehnologija i umetnost, Dizajn zona, Vizuelne umetnosti, Edu zona, Mikser Kids, Kino Mikser i Mikser Music. Poseban novitet ovogodišnjeg festivala biće i četvorodnevni Tech&Art Expo u saradnji sa Nordeusom koji će okupiti mlade kreativce i partnere iz oblasti gejminga, vizuelnih efekata, virtuelne realnosti i publici festivala dočarati mogućnosti novih tehnologija primenjenih u umetnosti i IT sektoru.

Mikser festival pripremio je zanimljiv, edukativan i kreativan program za naše najmlađe. Od vajarske radionice, preko popravki i pravljenja novih igračaka, projektovanja savršenog vrtića, do edukativnih radionica o trgovini ljudima – za svaki uzrast po nešto.

Sjajan muzički program je nešto što ne treba propustiti! Nakon dosta vremena ponovo ćete imati priliku da uživo čujete legende ex-Yu roka, Juru Stublića i Film. Zatim je tu i Edo Maajka, Zemlja gruva, E-play, i drugi. A u subotu budite deo Love Revolution žurke, gde će atmosferu praviti tvorci čuvenog hita ‘Stanga’!

U okviru Mikser Bazara okupiće se dizajneri, kreativne zanatlije, proizvođači rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavci secondhand i vintage komada, kolekcionari, antikvari, prodavci gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagači dizajnirane hrane, pića i delikatesa, koji će svojim umetničkim delovanjem i nesputanim kreativnim duhom oplemeniti prostor industrijske zone Donjeg Dorćola. Mikser Bazar vam pruža priliku da pronađete jedinstveni dizajnerski detalj, kupite vintage garderobu ili komad starog nameštaja, ili se jednostavno prepustite kreativnom komešanju ove nesvakidašnje tržnice.

Putujuća izložba plakata TOLERANCIJA – koju je inicirao jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, i specijalni gost Mikser festivala Mirko Ilić, posetiocima  festivala nudi jedinstevnu priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta. Svaki od ovih plakata na svoj način, prikazuje toleranciju, temu koja je globalno veoma važna, naročito u današnje vreme. Posebna vrednost izložbe, pored veličine kustosa su i svetski autori čiji radovi će biti izloženi.

 

U okviru bogatog sadržaja festivala takođe ćete moći da prisustvujete različitim debatama, predavanjima, projekcijama filmova, predstavama, izložbama domaćih i inostranih umetnika, grafičkih dizajnera, kao i mnogobrojnim radionicama. Kompletan program sa satnicama, i mnogo više informacija možete pogledati ovde.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ