LEPOTA&ZDRAVLJE     11.12.2016.

Menstruacija – Simptomi zbog kojih treba da se obratite lekaru

Sve znamo šta je menstruacija, i nekih četrdesetak godina svog života primorane smo da se suočavamo sa svim ćudima i komplikacijama koje idu uz nju. Bolovi, neredovan ili neustaljen ciklus, čak i izostanak usled stresa ili nekih životnih promena, ne predstavljaju ništa ozbiljno. Sve je to deo ciklusa. Ali, ipak treba znati primetiti razliku između normalnih pojava vezanih za taj proces, i onih zbog kojih treba da se zabrinemo istinski, i konsultujemo se sa lekarom.

Dakle, šta je to na šta treba da obratimo pažnju?

  • Ako je krvarenje duže nego inače, obilnije, naročito ako traje više od 7 dana, jer može biti znak hormonskog poremećaja ili mioma. Naročito ako je pojava ugrušaka u tom period česta. Promena boje krvi ne treba da Vas brine.
  • Kašnjenje i izostanak menstruacije su normalni za period trudnoće, dešavaju se usled kontinuirane upotrebe kontraceptivnih pilula, kortikosteroida, ili su symptom prevremene menopauze. Ipak, ako imate redovan ciklus, a već tri puta izostaje, znate šta Vam je činiti.
  • Znate da su bolovi u leđima, stomaku i krstima uobičajeni simptomi menstruacije, ali ako osetite jak, oštar bol u jajnicima, moguće da je reč o cisti. Pogotovo ako je taj bol učestaliji.
  • Krvarenje izvan ciklusa, može da bude bezazleno ako vam se jednom desilo. Ali,ako vam se ponavljala ta situacija da između menstruacija, uočite par kapljica krvi na gaćicama, ili čak i više, obratite se ginekologu.

Drage dame, brinite o sebi. Kada su ovakve stvari u pitanju bitno je da se na pravovremen način reaguje. Jer, bolje sprečiti, nego lečiti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ