LIFESTYLE     06.03.2016.

Meditacijom umirite um

Da li je uopšte moguće ne razmišljati ni o čemu? Izdvojite za sebe bar 5 minuta dnevno i videćete kako vaše misli više ne vladaju vama, već vi njima.  

Ako se još uvek niste prepustili meditaciji, verovatno mislite da oni koji meditiraju besmisleno sede zatvorenih očiju i beže od stvarnosti. Međutim, to je daleko od istine.

Svakodnevnom praksom, za koju je dovoljno i samo 5 minuta, možete uspostaviti sopstveni balans, mentalnu jasnoću i postići mirnoću uma. Kroz meditaciju se možete osloboditi negativne energije i stresova kojima smo neminovno izloženi, umirićete misli, brige i strahove. Naš mozak radi neprestano i sve što nam je ponekad potrebno je da bar na trenutak ne razmišljamo. Složićete se da to i nije tako jednostavno, ali bitno je krenuti sa stavom pozitivne istrajnosti.

ms
Ovom prilikom, približiću vam ono što se zove Zen metoda, ili meditacija na dah. Pronađite svoje mesto u sobi ili nekoj drugoj mirnoj prostoriji, i meditirajte svakog dana na istom mestu, u isto vreme. To može biti i ujutru i uveče, ali da to bude makar sat vremena nakon jela i ne neposredno pred spavanje. Sedite tako da vam kičma i glava stoje uspravno. Žmurite sve vreme i neka vam bude udobno. Ne postoji specijalna tehnika disanja, dovoljno je da bude prirodno i da ostanete svesni svakog udisaja i izdisaja. Počnite sa brojanjem u sebi, do 10. Udah, izdah, jedan, udah, izdah, dva… Nakon toga krenite ispočetka. Nemojte se uznemiriti ako se u nekom trenutku jave misli, ne treba ih ni prihvatiti ni odbijati. Vi ste posmatrači i one prolaze mimo vas i odlaze. Vratite se na svoj put i nastavite sa disanjem.

m

Možete meditirati samostalno, ali pre toga vam preporučujem da barem jednom prisustvujete vođenoj meditaciji, koja će vam pružiti sveobuhvatni utisak i oslobađajući osećaj. Kada se o svemu informišete i prihvatite to kao dugotrajan ali dragocen proces, vremenom ćete otkriti neizmernu ljubav prema sebi i steći ćete takvu unutrašnju snagu da ćete biti sposobni da se isključite bilo gde i bilo kada. Biće hiljade ljudi okolo, ali oni neće uticati na vas. Kada tako ovladate svojim umom, pred vama prepreke više ne postoje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ