LEPOTA&ZDRAVLJE     26.06.2017.

Med treba jesti drvenom kašikom! MIT ili istina?

Sigurno ste čuli da se med NI SLUČAJNO ne jede metalnom kašikom, već isključivo drvenom. Koliko je to zapravo tačno?  Danas je toliko mitova, da više nismo ni sigurni šta je istina, a šta ne. Pokušaćemo da razrešimo misteriju.

Naime, tvrdi se da ukoliko konzumiramo med metalnom kašikom dolazi do hemijske reakcije izmedđu meda i kašike. Kako med ima nisku pH vrednost (kisela sredina), izaziva koroziju metala i na taj način med gubi svoja svojstva. Njegova pH vrednos  iznosi oko 3.9 i u ovom slučaju, to bi značilo da mnoge namirnice ne treba jesti metalnim escajgom.

Kao što već znamo, metalna kašika je napravljenja od od takvog metala da prilikom upotrebe ne stupa ni u kakve hemijske rrakcije sa hranom. Ako sagledamo stvari i činjenice iz raznih uglova, možemo uočiti da se med pravi u metalnim mašinama, kante za med su takođe metalne, itd.

Dakle, dolazimo do zaključka da je ovo zapravo još jedan mit koji narod voli da prepričava i prenosi se sa kolena na koleno, iz generacije u generaciju. Nakon svih činjenica, možemo slobodno jesti med kojom god kašičicom želimo, jer ne dolazi do štetnih hemijskih reakcija, niti med gubi svoje svojstvo.

Med je najsavršeniji proizvod prirode u kome se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. U medu se nalaze minerali, aminokiseline kao i kompleks vitamina B. Jako je koristan za naš organizam, pogotovu kada je period prehlade i gripa.

Kao najvažnija činjenica koju morate zapamtiti jeste da med morate jesti kako bi pomogli vašem organizmu i održali ga zdravim. Kako naš narod kaže- „Bitno je da kašika upadne u med, a koja kašika – to je potpuno nebitno.“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ