LEPOTA&ZDRAVLJE     04.08.2016.

Masna vs. Suva kosa. Kako je negovati?

Pre nekoliko godina, radeći kao konsultat za negovanje kose, u razgovorima sa dermatolozima naučila sam mnoštvo stvari o kosi koje mi pre toga nisu ni padale na pamet.

 

Kosa je skoro svakoj ženi zaštitni znak. Kada govorimo o negovanju ili izgledu iste, bilo da se radi o dugačkoj ili kratkoj kosi, uglavnom je problem – koža glave.

Prvo što treba znati je da svaki problem koji imamo sa našom kosom polazi od kože glave. Koža glave se kod svake žene razlikuje, baš kao i koža lica. U skladu sa tim, žene sa suvom kožom lica imaju i suvu kožu glave, one sa masnom kožom imaju masnu kožu glave, a one sa mešovitom uglavnom masnu zbog „T“ zone.

Hair 1

Verovatno se sada pitate kao rešiti problem suve kose? Baš kao i lica. Hidratacijom. Iako je suva koža glave poželjnija zbog slabijeg mašćenja i urednijeg izgleda, svakako da je i osetljivija. Preporuka ženama sa suvom kožom glave, jeste da se odluče za šampone koji će pružati koži glave hidrataciju. Samim tim, lojne žlezde će raditi svoj posao i hraniti dlaku, kako ona ne bi izgledala suvo i iskrzano. Slaboj i suvoj kosi su neophodni vitamini. Savetuje se unos voća i povrća i mnogo vode. Znam da se stalno govori o kvalitetu vode i potrebi za istom, ali nekako mi se čini da žene namerno zaboravljaju na njene benefite. Dakle, hidratacija se itekako vrši i spoljašnjim putem, unošenjem dovoljne količine vode. Ono što kod žena sa suvom kožom može biti problematično je dodatno isušivanje temena agresivnim šamponima, koji daju iluziju mekoće i glatkoće dlake Međutim, oni zapravo dodatno isušuju teme i dolazi do pojave peruti i svraba. Ukoliko ste imale situaciju da vam se koža glave peruta, verujte da je epiderm – najpovršniji sloj kože (onaj koji vidimo) – ima osnovnu zaštitnu ulogu jer predstavlja barijeru, uništen. Kosa vam na taj način „govori“ da je u problemu i da joj treba pomoć. Još jedna od zabluda je kupovina skupih, komercijalnih proizvoda protiv peruti. Ono što se preporučuje je medicinski šampon, koji možete naći u apotekama uz konsultaciju sa farmaceutom. Šamponom se neguje koža glave, a dlaka dodatnim preparatima. Krajeve negujte maskom od avokada i to na dve nedelje po 20 minuta. A pošto se suva kosa mnogo mrsi, posle pranja poprskajte sprejem za raščešljavanje. Iznenadiće vas promena!

 

A šta se dešava sa masnom kožom glave, pitate se? Prvo, prestanite da se borite protiv masnoće, jer borbom samo pogoršavate stvari! Masna koža glave koja dovodi do masne kose pogoršava se sa upotrebom preparata protiv mašćenja kose. Naime, kada koristite šampone protiv mašćenja kose, neretko presušujete vašu kožu glave. Pošto lojne žlezde koje se nalaze ispod površine kože to registruju kao napad, luče mnogo više sebuma kako bi se odbranile. Sebum se nakuplja na temenu, guši kožu i kosu, pa često dolazi i do pojave masne preuti ili seboreje. Na taj način, ne znajući, upadate u začarani krug iz kojeg se malo teže izlazi. Masna koža glave, baš kao i lice, traži određenu negu. Za negu masne kože glave, prvo se preporučuje medicinski šampon koji se koristi određeno vreme kako bi se zalečila koža uništena od agresivnih šampona. Baš kao i za suvu kožu glave, tako se i za masnu koristi medicinski šampon koji možete kupiti u apotekama. Veoma je važno kosu nežno prati. Ne preporučuje se agresivno trljanje ili grebanje kože noktima, jer se i na taj način stimuliše rad lojnih žlezdi. Laganim pokretima utrljavajte šampon u kosu, uz blagu masažu kože. Veoma je bitno znati da se kosa ispire sve dok pod prstima ne osetite da koža „škripi“ od čistoće. Taj proceš će vam oduzeti koji minut više, ali će učinak biti mnogo bolji. Masku za kosu koristite jednom u 20 dana, koju potom dobro isperete. Balzam se stavlja samo i isključivo na krajeve, a zatim se dobro ispere. Zabluda je da preparat treba da ostane na krajevima zbog mekoće. Ako hoćete da već sutra budete masne, samo napred! Ono što se svakako preporučuje je sprej za raščešljavanje, koji se stavlja nakon pranja na mokru kosu ili čaj od kamilice koji je odličan za hidrataciju i sjaj kose.

 

Naizgled nebitni, ali itekako važni saveti koje i sama primenjujem. Bila sam plavuša, crvenokosa, šatirana blanšom, nijansirana, a sada sam brineta sa dugom i negovanom kosom. U negovanju kose se uživa i nikada nije kasno da se iskorene navike koje vam ne služe. Ako ništa drugo, kosa raste i pruža mogućnost za oporavak.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ