LEPOTA&ZDRAVLJE     26.09.2016.

Manuka – najzdraviji med na svetu

Na dalekom Novom Zelandu vekovima unazad raste neobično zimzeleno drvo manuka, čije blagodeti su davnih dana prepoznali Maori, koristeći ga za lečenje raznih upalnih procesa i kožnih oboljenja. Raskošni crveno-roze cvetovi manuke odličan su mamac za pčele, jer obiluju organskim kiselinama, mineralima u tragovima, protivmikrobnim spojevima, vitaminima C, A, B i beta-karotenom. Stručnjaci kažu da, ma koliko druge vrste meda bile zdrave i korisne, onaj koji dobijamo iz manuka biljke značajno je jači, intenzivniji i lekovitiji. Uverite se zašto…

Full honey jar with  honey stick. Selective focus

Manuka med podiže imunitet i služi kao zdravstvena preventiva, a odlično se pokazao i kod saniranja raznih vrsta dermatitisa, psorijaze, upale grla, uha i sinusa, opekotina i rana, bolova i upala u želucu, refluksa, afti u ustima, gastrointestinalnih poremećaja, hroničnog bronhitisa i astme. Ono što je oduševilo pripadnice lepšeg pola širom sveta, jeste činjenica da se manuka med uspešno bori sa aknama, sitnim ožiljcima, borama, flekicama i ostalim nepravilnostima na koži.

Postoji mnogo načina kako da ovaj jedinstveni med koristite u kozmetičke svrhe, a mi vam predlažemo tri jednostavna i efikasna recepta za home made maske za lice:

 

Maska sa medom i limunom ili ružinom vodicom

Jednu punu kašičicu meda pomešajte sa nekoliko kapi limuna ili ružine vodice, stavite na lice i držite masku 20 minuta do pola sata, a potom isperite. Ukoliko imate izrazito osetljivu kožu, umesto limuna koristite ružinu vodicu ili sam med, jer limun sadrži veliki procenat vitamina C koji može nadražiti kožu. Ova maska ima ulogu da skine tanak površinski sloj kože, ujednači ten i spreči razvoj i širenje bakterija u porama. Ukoliko med kombinujete sa limunom, masku praktikujte uveče, jer sunce i vitamin C nisu dobri saveznici.

manuka_flower_2

Maska sa medom i cimetom

Poznato je da cimet ubrzava cirkulaciju i podstiče kožu da se obnavlja i proizvodi više kolagena, te će u kombinaciji sa manuka medom dati fenomenalne rezultate. S obzirom na to da koristite cimet u sitnom prahu, imajte u vidu da, nanoseći masku, ujedno vršite blagi mehanički piling, te prvo isprobajte na unutrašnjem predelu lakta da li će doći do nekih reakcija i crvenila. Masku držite 15 minuta, a potom isperite, i lice nahranite hidratantnom kremom ili hranljivim serumom.

 

Maska sa medom i kurkumom

Zlatno žuta kurkuma i narandžasti manuka med daju divnu jarku kombinaciju koja će oporaviti vaše lice od umora, napornog rada, proširenih pora ili blagog crvenila. Kurkuma nam dolazi iz tropske Južne Azije, a poslednje naučne studije proglasile su je najzdravijom biljkom na svetu. U domaćim prodavnicama zdrave hrane pronaći ćete je u prahu, a masku napravite mešanjem jedne kašičice meda i jedne kašičice kurkume. Ostavite na licu najviše 15 minuta, jer ova biljka ostavlja intenzivne žute tragove koji se ne ispiraju lako.

manuka-i-kurkuma

Šta je UMF faktor manuka meda?

UMF je skraćenica za Unique Manuka Factor, odnosno zaštićeni znak kvaliteta i terapijskog delovanja UMF Honey Association-a, koji mogu koristiti samo proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterijume kvaliteta. Obratite pažnju da med koji kupujete ima ovu oznaku, a na domaćem tržištu uglavnom se nalaze pakovanja od 250 i 500 grama, UMF faktora 5+, 10+ i 15+. Veći broj faktora označava veću delotvornost i jaču antioksidansnu moć meda.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ