LEPOTA&ZDRAVLJE     15.04.2017.

Magični napitak i sve što niste znali o njemu: Čaj

Započnite svako jutro sa soljicom čaja i osetite magiju ukusa, a i delotvornost ovog čarobnog napitka.

Čaj vodi poreklo iz Azije i veruje se da je to baš iz Kine, a mnogo kasnije počeo je da se gajii u drugim delovima sveta. U 17. veku stiže i na prostore našeg kontineta i kao što je poznato, Engleska postaje jedna od zemalja koja tradicionalno uživa u čaju svakoga dana u 17.časova. Čajevi predstavljaju mešavine usitnjenih ili neusitnjenih biljnih delova, a namenjeni su za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.
Svi listovi čaja (osim biljnih i voćnih) potiču od  istog grma zimzelene biljke koja ima latinsko ime – Camellia sinensis. Drvo čaja je jako i otporno i može da poraste i do 5m visine, ali proizvođači se trude da njegova visina ne pređe 1m da bi se lakše bralo lišće čaja. Za izradu čajeva najčešće se koriste cvet, list, koren, ali treba voditi računa jer se  pored lekovitih sastojaka, nalaze i materije koje su nepoželjne i mogu umanjiti delovanje lekovitih supstanci.

Danas u svetu postoje različite vrste čajeva, ali su najpoznatije dve vrste:

  • čaj (koji se dobija od biljke čaj)
  • biljni čaj koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.

Primena ove dve grupe čajeva je različita. Pravi čaj sadrži  u sebi kofein i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj u najvećoj meri koristi kao lekovito sredstvo narodne medicine i služi za oporavak čovekovog organizma, kao i za lečenje mnogih bolesti.
Osnovne vrste pravih čajeva su:

  • crni, koji pije se, uglavnom,  u Americi i Engleskoj i uglavnom je oksidisan;
  • zeleni, nije oksidisan i pije se u Aziji, ali i na zapadu, jer je prijatnog ukusa i jako je zdrav;
  •  I mešavina crnog i zelenog čaja

Da bismo bile lepe i zdrave, fitoterapija je jako važna u životu svake lepe i negovane žene. Čajeve od raznih biljaka možete koristiti i pripremanju različitih tretmana za vaše lice kao i za negu vaše kose. Vremenom ćemo se upoznavati sa pojedinim biljnim čajevima i njihovom primenom.

Kao što kaže kineska poslovica- Dan bez čaja je izgubljeni dan. Mislite o tome!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ