LEPOTA&ZDRAVLJE     10.03.2017.

Magična dejstva jagoda

Ne postoji ništa slično ukusu sveže jagode, zahvaljujući slatkoj i sočnoj teksturi, spada u grupu najpopularnijih plodova.Bez obzira da li sveže ili smrznute, ove bobice imaju impresivnu količinu zdravstvenih pogodnosti.Jagode su odličan izvor vitamina C i K, kao i folne kiseline, magnezijuma, mangana i kalijuma, sadrže relativno malu količinu šećera i dobar su izvor biljnih vlakana.

Za regulisanje krvnog pritiska–Jagode se preporučuju ljudima koji imaju visok krvni pritisak. Redovno konzumiranje jagoda pomaže u prevenciji hipertenzije. Kao prirodni izvor kalijuma, jagode pomažu u kontrolisanju krvnog pritiska, jer kalijum umanjuje efekte natrijuma, anizak unos kalijuma je jedan od faktora rizika za razvoj visokog krvnog pritiska.

Za zdraviju kožu– Antioksidansi u jagodama, uključujući vitamin C, sprečavaju oštećenja kože izazvana slobodnim radikalima. Vitamin C doprinosi proizvodnji kolagena, koji je potrebanza održavanje elastičnosti kože. Likopen u jagodama pomaže u borbi protiv starenja kože.Redovno konzumiranje jagoda čini da koža izgleda mlađe i zdravije, bez znakova starenja kao što su bore ili staračke pege. Možete čak koristiti ove bobice i kao masku za lice.

Za jačanje imuniteta– Jagode sadrže vitamin C koji igra važnu ulogu zajačanje imuniteta.Samo jedan obrok od jagoda sadrži 51,5 mg vitamina C, što je već polovina dnevnih potreba.Vitamin C, snažan antioksidans, pomaže da bela krvna zrnca funkcionišu kako treba, tako da oni mogu brzo da odgovore na infekcije, a omogućavaju telu da se bori protiv toksina i stranih tela.

Za zdraviji izgled očiju–  Jagode su dobre za zdravlje očiju, uglavnom zbog visokog sadržaja vitamina C.Ovaj antioksidans smanjuje rizik od nastanka katarakte.

Za trudnice– Za žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne, jagode u ishrani su veoma važne. To je uglavnom zbog folne kiseline koju sadržaje, a što je neophodno za formiranje i razvoj bebinog mozga u ranoj fazi trudnoće.Jagode su dobar izvor joda, koji igra ključnu ulogu u razvoju bebe. Istovremeno, jagode sadrže kalcijum, magnezijum, vitamina C i druge hranljive materije, koje su važne za zdravlje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ