LIFESTYLE     17.08.2016.

“Me Before You” : ljubavna priča koja se završila i pre nego što je počela

Ako ste veliki ljubitelj romantičnih filmova koji vas teraju da pustite poneku suzu, “Me Before You” (odnosno “Dok nisam srela tebe”, kako je kod nas naziv preveden) je idealan film za vas. U slučaju da do sad već niste požurili da ga pogledate u bioskopima, imajte ga svakako u vidu kada se sledeći put uželite dirljive filmske romanse. Ipak, spremite se unapred na to da vas film neće ostaviti vedrog raspoloženja i da će vam do kraja verovatno biti potrebna maramica, pogotovu ako ste malo emotivnije prirode.

Rađen po uzoru na istoimeni bestseler spisateljice Jojo Moyes, “Me Before You” predstavlja inspirativnu ljubavnu priču između dvoje mladih koji nikako nisu očekivali da se u datim okolnostima u toj priči nađu. Ipak, kako to obično i biva, život nam, bez našeg odobrenja, sprema svakakva prijatna i neprijatna iznenađenja, ostavljajući nam uvek prostora da ljubav pronađemo tamo gde to najmanje očekujemo.

Louisa Clark  je devojka koja nam od samog početka prirasta za srce, kako zbog svog iskrenog osmeha, tako i zbog krajnje neobičnih odevnih kombinacija, upadljivih boja i dezena, podsećajući više na neku slatku devojčicu nego na odraslu ženu. Ipak, iako se trudi da neguje svoj autentičan stil, ne veruje dovoljno u sebe i svoje sposobnosti, zapostavljajući zbog toga svoje snove i strasti. Na to joj ukazuje Will Traynor, nepokretni mladić kog ona, u potrazi za poslom, počinje da neguje. Will, nekada uspešan, bogat i avanturističkog duha, a sada čovek čiji je život iz korena promenjen, odlučuje da više nema svrhe živeti. Louisa, u pokušaju da ga odvrati od te namere, neplanirano počinje da se zaljubljuje u njega, polako uplovljajvajući u romansu koja nema svetlu budućnost. Ipak, oni barem na kratko pronalaze utehu jedno u drugome, nailazeći upravo na ono što im je u datom trenutku u životu potrebno.

1

Mišljenja gledalaca su, međutim, podeljena kada je u pitanju suština filma i poruka koju želi da nam prenese. Za jedne, film predstavlja idealno romantično ostvarenje koje je tu da zagreje naša srca i podseti nas na snagu koju ljubav ima, ali i na važnost življenja punim plućima. Na kraju krajeva, Will neprestano podseća Louisu na to da je neophodno da živi hrabro i da sledi svoje snove, ostajući pri tome i u svom poslednjem, oproštajnom pismu. Sa druge strane, film se našao i na meti mnogobrojnih kritika zbog toga što navodno poručuje ljudima da osobe sa invaliditetom ne mogu imati srećan i ispunjen život i da je zbog toga u njihovom slučaju smrt opravdana. Pristalice ovakvog stava smatraju da u filmu nema dovoljno prikaza svakodnevnih problema sa kojima se nepokretne osobe suočavaju, kako takve scene ne bi uznemiravale zdrave osobe, kreirajući na taj način lažnu sliku realnosti koja je samo prikrivena romantikom.

Kakvo god mišljenje formirali nakon gledanja filma, shvatićete ipak da “Me Before You” nije obična ljubavna priča koja se završava jedino na tome. Nateraće vas da se zamislite – nad svojim životom, svojim odlukama, ali i različitim sudbinama. Podsetiće vas da se život može preokrenuti u svakom trenutku, hteli vi to ili ne, i da je potrebno ponekad preispitati se da li živite onako kako biste želeli da živite.

“You only get one life. It’s actually your duty to live it as fully as possible” (Jojo Moyes – “Me Before You”)

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ