LEPOTA&ZDRAVLJE     11.09.2016.

Lešnik-ukusna i zdrava užina

Ova koštunjava voćka koja oko sebe ima pravu malu tvrđavu, predstavlja riznicu korisnih materija. Nakon lomljenja njene ljuske očekuje nas ukusno zadovoljstvo. Njegovom ukusu niko ne može odoleti. Široka je primena lešnika, koristi se u medicinske svrhe, ali i u kulinarstvu za pravljanje različitih poslastica. S druge strane, nutricionisti preporučuju lešnik kao zdravu užinu. Pre svega zbog prisustva zdravih masnoća ( kojih ima oko 70%), ugljenih hidrata, vitamina E, vitamina A, vitamina C, vitamina K i F, vitamina B ( posebno B1 i B6). Pored toga, sadrži magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink, kalcijum. Za lešnik se sa pravom kaže da pripada grupi nutritivno najvrednijih namirnica.

Zbog svega toga preporučuje se deci i mladima, sportistima kao i starijim osobama radi očuvanja vitalnosti i sprečavanja srčanog udara. Preporučuje se kod prevencije srčanih oboljenja. Ne preporučuje se kod žučnih oboljenja, osoba koje imaju povećane vrednosti triglicerida i holesterola jer obiluju mastima.

jjj

Treba napomenuti da je kod lešnika sve lekovito-kora, lišće, cvetne rese i plod. Zbog toga u narodnoj medicini ima dugu tradiciju. Od njega se pravi čaj za obloge koje se stavljaju na otvorene rane nastale zbog proširenih vena. Takođe, ovaj čaj se koristi protiv hemoroida i dijareje.

Lešnik je oduvek bio cenjena i omiljena namirnica, pogotovo u doba Rimljana. Kada bi bogato rodio, očekivala se duga i hladna zima a naredne godine mnogo dece. Bio je i simbol mudrosti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ