LIFESTYLE     14.07.2016.

Lepota ili Pamet- Suština se očima ne da sagledati

Kako bi bilo da ogledala nikada nisu ni postojala? Na šta bi se potrošili sati života provedeni ispred sopstvenog odraza? Što duže i upornije posmatrate, naći ćete ono što tražite. Novu boru, mitisere, nesavršenosti…

Još uvek nisam upoznala osobu koja je razbivši ogledalo sedam godina bila nesrećna, ali znam za one koji su piljeći u njega postali depresivni.

Večita rasprava o kultu lepote učinila je da posegnem za nečim čemu su nas učili još u osnovnoj školi. Preporučujem svima da prelistaju đačku lektiru ponovo. ,,Mali princ“, Antoana de Sent Egziperija probudiće vas i otvoriti vam oči.

 

,,Suština se očima ne da sagledati, ponovi mali princ da bi zapamtio. Vreme koje si uložio oko tvoje ruže čini tu ružu tako dragocenom… Ljudi su zaboravili tu istinu, reče lisica. Ali ti ne treba da je zaboraviš. Ti si zauvek odgovoran za ono što si pripitomio…“

 

Ako se muškarac divi devojci zbog njene izuzetne lepote, imaće želju da je neprestano posmatra. Recimo da je ne zna i da joj se divi krišom. U mislima je idealizuje, pridaje joj osobine kakve misli da bi mogla imati, zamišlja kakva joj je boja glasa i šta se krije iza haljine koja prkosno ocrtava linije njenog tela. Čini mu se da nikada do sada nije sreo takvu osobu.  Ali, oslanjanje na posmatranje i obožavanje fizičke lepote je mač sa dve oštrice. Često se dešava da se iluzije rasprše, jer je bitan i drugi momenat, momenat inteligencije.

Kada prevaziđemo period nezrelog promišljanja, imamo potrebu za povezivanjem na višem nivou. Lepota je poželjna, ali ne i dovoljna. Prijaće da sa nekim razmenite mišljenja na istoj talasnoj dužini. Ako dovoljno cenite sebe, nećete vređati sopstvenu inteligenciju spuštajući se na niže grane, koje je lako dosegnuti, čime dolazimo do zaključka da svako bira svoju refleksiju.

Na grubo pitanje koga biste pre izabrali, lepu ili inteligentnu osobu, odgovori će biti različiti, neki kompleksni, a neki poražavajući. Ipak, odraz su vaspitanja i sopstvenog mentalnog sklopa.

Inteligencija će večno biti lepa. U tome je suštinska razlika.

 

,, …Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati. ‘’

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ