LIFESTYLE     15.08.2016.

Kutak Za Dušu by Suzana- Zastanite i poklonite ljubav

Lepota dana je kada tužnom licu vratimo osmeh a očima sjaj. Ljubav koju poklanjamo ne košta ništa a za uzvrat daje pravo malo bogatstvo, osećaj veličine čoveka. 

Nekada sam kao i većina u užurbanom tempu kojeg sebi namećemo zaboravljala da obratim pozornost na ono što se dešava oko mene. Ali,danas to više nije tako. U jutarnjoj kupovini, meni je pogled privukla jedna mila duša koja je teturajući hodala  supermarketom. Obazrivo sam se približila i pronašla način da stupim u kontakt sa njom, ali tako da ne oseti sažaljenje već posve prisno  sa vedrinom u glasu, kao da se znamo od ranije,gledajući je sa stajališta „sve je u redu.“ Nije potrajalo dugo a da me ta ista duša nije samoinicijativno uhvatila za ruku i rekla; hvala vam na načinu na koji mi se obraćate. U zadnje vreme svi me žale, a i ja samu sebe.

– Zašto?- upitala sam, iako je evidentno bilo da se sa njom nešto dešava. Suznih očiju nastavila je; upravo sam izašla iz bolnice posle operacije , a nakon što mi je dijagnostikovan karcinom. Nije bilo nikoga da me dođe uzeti pa sam autobusom došla do ovde. Iskrcala sam se dve stanice ranije kako bi kupila svom sinu koji me čeka kući čokoladicu životinjsko carstvo, ali  ne mogu je pronaći. Potom je nastavila; muž me je ostavio kada je saznao za dijagnozu ,a drugi sin otišao je sa njim. Više nemam ništa od života.

Tada sam je prigrlila nasmejala se kako bih oterala  tamu koja se nadvila nad njom i rekla; onda smo iste.

Upitno me pogledala i odmah se izraz njenog lica promenio.

-Kako to mislite?- upitala me. Tako što je i meni dijagnostikovan karcinom; rekla sam.

Ali to ne može biti istina, vi izgledate kao da ste sišla sa naslovnice nekog časopisa, tako ne izgleda bolesna osoba- rekla je potom izgovarajući rečenicu za rečenicom u neverici.  Jače sam je zagrlila i nadodala; doktori su postavili dijagnozu ali ona me ne sprečava da živim, i ona nije razlog da ubijem život unutar sebe. To što sam za njih bolesna meni ne znači ništa.  Ja samo odlučila osećati se zdravo, i tako se i ophodim  prema svom telu kojeg svakog dana oblačim u zdravlja poklanjajući mu najveću pažnju i ljubav – objasnila sam joj.  Ali, od kuda vam snaga?- nastavila je upitno.  Iz ljubavi koju osećam prema sebi, iz ljubavi prema životu- rekla sam ne skidajući osmeh sa lica.

Giving-Hearts-and-Love

Zatim sam joj kupila životinjsko carstvo, stavila je u automobil i odvezla kući sa porukom; niste vi izgubila ništa, vi imate sve !. Kada otvorite vrata svoga stana i kada vam u zagrljaj dotrči vaš mali anđeo  dozvolite mu  da   unutar vas potakne  i oživi ljubav koju ste potisnula u sebi, i prepustila se tuzi da vas nadvlada. Sada  usredotočite svoje misli  na sebe i svoje dete. Oni koji si otišli vremenom će se posramiti i ovoga trenutka  kao takvi nisu niti bitni. To je ujedno vaš novi početak života, prilika da počnete više voleti samu sebe, i otpustite iz života one kojima nije mesto pored vas, koji vas ne zaslužuju. Znam da će te biti dobro, jer to dugujete ako ne sebi onda tom malom anđelu koje vas još treba.

Na rastanku smo se zagrlile kao da se već otpre znamo.  Pogledom sam je pratila dok je ulazila u zgradu. U daljini još se  jednom okrenula ,mahnula mi i poslala  poljubac, ali sada vedrijeg lica.

Bolest i ljubav imaju jednu zajedničku poveznicu.  U bolesti i u ljubavi svi smo isti bez obzira na  versku i nacionalnu pripadnost, bez obzira na boju kože.

Lepotu života čine male stvari , one koje čini naše srce.

Ne uskraćujte pokloniti delić svoga vremena. Vama je to ništa ali nekome to je sve. I ne zaboravite , bez obzira na status koji živimo , bez obzira na moć novca koji posedujemo, bolest može dotaknuti svakoga.

Da se volimo kao ljudi ništa lakše , ništa teže.

Šaljem Vam veliki poljubac, Vama dušama ljubavi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ