LIFESTYLE     09.09.2016.

Kutak Za Dušu By Suzana – Koraci života

Ono što mi se u prvi tren činilo najgorom stvari u životu ispalo je da je to najbolja.“Dijagnostikovan Vam je karcinom.“ Rečenica je koja je izmenila sav moj dotadašnji život koji sam sa ljubavlju gradila i ljubomorno čuvala. Posle toga ništa više nije isto.

U toj životnoj avanturi upoznajemo sebe,svoju izdržljivost i borbenost. Upoznajemo i ljude oko sebe. Saznajemo ko su nam pravi i iskreni prijatelji. Upoznajemo neki posve novi svet za koji smo do tada samo po pričama ostalih znali da postoji. I dok  sam kao i većina  mislili,“mene to neće dotaći,“preko noći našla sam se  u centru zbivanja i u bunilu posmatrala šta se sa mnom zbiva.

Sve one divne hrabre duše sa kojima sam delila istu sudbinu,od kojih nažalost neke više nisu među nama , u nasledstvo su mi ostavile pečat svoje snage i ljubavi koja se oslikavala u njihovim tužnim pogledima, i umornom hodu. One ,nečije majke, žene, sestre, prijateljice,bile su moje učiteljice. Uz njih sam rasla i uz njih sam postala to što danas jesam. Te divne hrabre duše zaslužuju da ih se  setimo ne samo povremeno već uvek , stalno i zauvek. Okrutna bolest može razdvojiti, ali ne i izbrisati njihov trag.

I plač bez suza, i krik bez jauka nemo su držale u sebi, i stojećki podnele sve nalete udara  što im je život stavio pred njih. Nisu se žalile. Nisu čak ni dozvolile da se vide njihovi nemirni porazi. Ćutale su. Koračale  tiho. Plakale nečujno. U koloni, hodnicima smrti.

I kada su trebale svu preostalu snagu usmeriti prema sebi one su je nesebično dele,poklanjaju sa istim onim žarom i ljubavlju kako su to i do tada radile.

Uz njih sam naučila hodati na prstima kako bi bila bliže zvezdama, tamo gde želje postaju stvarnost.

Od njih sam u nasledstvo dobila optimizam i jaku volju za život,i ljubav za savladavanje svake životne prepreke. Uz njih i sa njima moje su suze tuge postale suze radosnice.

Nisu imale ništa a dale su mi sve,ljubav duše i snagu svog lavovskog srca.

To bolno iskustvo je ono što me čini drukčijom od mnogih, i ono me danas čini sretnom ženom s osmehom na licu.

Danas ako i naiđem na one koji ne odobravaju moj način života, moju radost i optimizam ,samo se nasmejem i produžim dalje. Ja „želim život“ a samim tim to zahteva od mene da ga najpre osetim u sebi. Obično reći:“Obuj jedan dan moje cipele, prođi mojom stazom uzdignute glave,a tek tada mi sudi.“

Mnogi će reći „Vidi je, promijenila se.“ Da, jesam. Promenila sam se i svaki dan se menjam. Danas živim za sebe. Moja promena može smetati samo onima  koji i sami nisu dovoljno hrabri i odlučni za zakoračiti u svoju promenu.

Suditi drugima može samo neispunjena osoba, nezadovoljna svojim vlastitim životom.

Bila sam na dnu, ali to dno vinulo me u visinu za koju nisam niti znala da postoji. Danas u meni umesto tuge što se hranila mojom boli stanuje sreća kojom sada ja hranim svoju dušu i telo. Danas živim život iz snova sa spoznajom lepote života. Bol koja je parala dušu ne zaboravlja se nikada. Ona je svakodnevni podsetnik koliko je život krh i kolika je njegova vrednost. Ogromna,  Neprocjenjiva. Danas  je tuga bleda prošlost.

Želim postaći i vratiti veru svakoj osobi koja je na putu kojeg sam i sama prošla i skrenuti im pozornost da ništa nije gotovo uspostavom loše dijagnoze, već je gotovo kada se mi odlučimo predati.

Na temelju prošlosti koračam sigurnim korakom u sadašnjost i putujem u smeru budućnosti pričajući našu  priču. Priču Hrabrih žena.

I dok dišem i sve dok ima života u meni prenosiću svoje iskustvo onima kojima život znači. Jer koja je svrha postizanja bilo čega, ako to ne podelimo s drugima, ako svoje znanje i iskustvo ne prenesemo nekome  koji je u potrazi za njim?

 

Samo ona duša koja je koračala u tami  pronađe duboko sakrivenu svetlost duše.

 

Šaljem Vam veliki zagrljaj, Vama dušama ljubavi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ