MODA     15.05.2017.

Kupaći kostimi kroz istoriju

Kako se garderoba vekovima unazad menjala tako su i kupaći kostimi menjali kroz istoriju. Nekada je bilo nezamislivo da kupaći bude iz dva dela dok se danas žene uglavnom kupaju u bikiniju. Najviše uticaja su imale religije na razvijanje kupaćih kostima.

Do 1670. Godine u Staroj Grčkoj i Rimu je važilo pravilo da se sve žene u javnim kupatilima i banjama kupaju nage, međutim tada se uvodi novo pravilo da sve žene moraju da budu skroz obučene dok se kupaju. U 18. veku kupaći kostimi su bili zatvoreni sa dugim rukavima i u više slojeva su padali kao haljina, naravno napravljeni od materijala koji se neće provideti kada se ukvasi. U 19. veku prvi put počinje da se koristi dvodelni kpaći kostim, međutim on nije bio ni nalik današnjem kupaćem. Sastojao se iz gornjeg dugačkog dela bez rukava koji je bio dužine do pola butina, a ispod njega se nosila kao trenerka za kupanje.  Muškarcima je sve do 1860. godine bilo dozvoljeno da se kupaju goli.

1920.-policija-za-kupaće-kostime-meri-dužinu-kostima

Nasuprot Evropi u Americi već 1880.tih postaju popularni izbori za mis u kupćim kostimima.

U 20. veku moda kupaćih kostima se totalno menja.  1907, australijska plivačica Annete Kellerman je bila uhapšena prilikom posete Americi, zato što joj je kupaći kostim „suviše“ otkrivao – ruke, noge i vrat su joj bili nepokriveni. Ona je kasnije „izbacila“ na tržište i svoju liniju jednodelnih kupaćih kostima, iako je ’20-ih godina njen stil smatran najuvredljivijim i bio je podložan cenzurisanju.

Vremenom kupaći kostimi se sve više smanjuju. Kako su se tehnologija I izrada materijala razvijali tako su se sve više pravili udobniji  I praktičniji kupaći kostimi. Prvi bikini pojavio se odmah posle II Svetskog rata, a model se nije razlikovao mnogo u odnosu na one dvodelne kupaće iz ’20-ih godina, osim što je imao prazninu ispod donje linije grudi. Nazvani su po testovima nuklearnog oružja Bikini Atoll, odnosno prema njihovom eksplozivnom efektu koji ostavljaju na posmatrača. Međutim  čuvena Merilin Monro vraća u modu jednodelne kupaće, ali ovoga puta su to modeli koji ističu figure.

 Vintage property of ullstein bild (Photo by Elli Marcus/ullstein bild via Getty Images)

Tokom 1980-ih godina u Brazilu nastaje tanga kupaći, inspirisan tradicionalnim odevnim predmetima plemena oko Amazona. Ovaj trend se neverovatnom brzinom širi po svetu, i do danas ostaje veoma popularan. 1990ih u modu ulaze sportski jednodelni kosimi koje je najviše promovisala Pamela Anderson u seriji ‘’Čuvari plaže’’.

 

1940

1950

1960.. (Photo by Robert Cohen/RDA/Getty Images)

Izvori fotografija: instyle.com,  Harpersbazaar.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ