LIFESTYLE     24.04.2017.

Kulturni događaji u maju koje morate posetiti

Proleće je uveliko u toku, samim tim se i Beograd budi. Sve više ima dešavanja. Ovog maja za vas izdvajamo par događaja koje ne smete propustiti.

Beldocs

Prvi događaj u maju je Međunarodni festival dokumentarnog filma(Beldocs) koji će biti održan od 8. Do 15. Maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana. Biće prikazano više od 80 filmova. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske i svetske premijere. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put, u okviru Beldocsa biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije, Kreativna Evropa.

Noć muzeja

Zatim, 20. Maja će biti odražana  14. Noć muzeja na više od 65 lokacija u Beogradu. Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Mikser festival

Mikser festival 2017 će biti održan od 25. Do 28. Maja pod autobiografskim sloganom  MIGRACIJE.  Ovaj festival  ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta.  Mikser festival 2017 fokusiraće se na uspostavljanje novih odnosa između urbane sredine, društva, umetnosti, prirode i tehnologije, iz čega prostiču četiri glavne teme festivala – MIGRACIJE, OBRAZOVANJE U POKRETU, FABRIKE KULTURE, PRIRODA GRADA – koje  ujedno reflektuju najaktuelnije izazove sa kojima se unutar srpskog društvenog i kulturnog obrasca suočava i sama organizacija Mikser.

Festival se sastoji iz više segmenata : Mikser Talks, Pitanja grada, Dizajn, Vizuelne umetnosti, Edu zona, Mikser Kids, Kino Mikser i Mikser Music.

Balkan Art Fashion Event-BAFE

 

U toku maja modna organizacija BAFE će biti održana deseti put. BAFE je u devet prethodnih izdanja okupio gotovo stotinu mladih stvaralaca i prikazao njihove kreacije i talenat u okviru više od sto pojedinačnih i grupnih revija. Poslednje izdanje „Balkan Art Fashion Event-a“ izazvalo je veliku pažnju autora iz zemalja okruženja, zbog čega je BAFE tim odlučio da platformu podigne na regionalni nivo.
“Balkan Art Fashion Event“ je modna manifestacija, koja se održava već petu godinu za redom, a nastala je sa idejom da promoviše prvenstveno domaću, a zatim i regionalnu modnu scenu i pruži šansu mladim, nedovoljno afirmisanim, dizajnerima da prikažu svoj talenat kako stručnoj, tako i širokoj publici. BAFE posebnu pažnju posvećuje pomaganju razvoja onih autora koji modu i odevanje ne shvataju kao samo kao industriju, već i kao svojevrstan umetnički izraz, performans koji se odvija jednako na modnoj pisti i na ulici.

 

 

Izvori fotografija:  http://www.danubeogradu.rs, http://house.mikser.rs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ