MODA     20.12.2018.

KROZ VREME: Nastanak male crne haljine

   U svakom razgovoru o modi, nezaobilazna tema je stilski  klasik – mala crna haljina. Postala je obavezni komad garderobe u ormaru svake žene. Napravila je potpuno neočekivani  preokret u modnim trendovima. Sada je sinonim za eleganciju i stil. 

A kako je nastala?

   Gabrijela  Koko Šanel je bila zaslužna, uz Žana Patua, za dizajn ove haljine 1926. godine. Priča kaže da su oni želeli da osmisle komad garderobe koji će biti istovremenno priuštiv svim zenama, a li i šik. 

   Prvobitno, haljina je bila dužine do kolena,  ravnog kroja i dugih rukava. Napravljena je od crne svile sa četiri dijagonalne pruge, koje su se protezale celom površinom. Koko Šanel je haljinu predstavila u ,,Vogu’’. A uredništvo je haljinu nazvalo „Šanelovim fordom“. Istina, što je za automobilsku kompaniju  „Ford“ bio „T model“, to je za „Šanel“ bila mala crna haljina. 

   Do tada, crna boja se, uglavnom, vezivala za izražavanje žalosti u zapadnom svetu. Modna kuća „Šanel“ je radila na tome da crna boja postane boja svakodnevne odeće. Tako da je uspeh male crne haljine  pretvorio boju žaljenja u boju elegancije.  Jednom prilikom je dizajner Paul Poiret sreo Koko Šanel i pitao je za kim žali, a ona mu je odgovorila: „ Za Vama, gospodine!’’.

   Glavna funkcija haljne je bila da omogući svakoj ženi, bez obzira kolika sredstva ima, da izgleda zavodljivo, a opet lepo, elegantno i sa stilom. Prvobitno je bila namenjena za popodnevne izlaske i ’koktele’, što se vremenom promenilo.

   Jedan od najkomlikovanijih i najzahtevnijih zadataka sa kojima se susreću dizajneri je, upravo, redizajn i davanje ličnog pečata maloj crnoj haljini. 

  Karl Lagerfeld je rekao: „ Niko ne moze biti preterano ili nedovoljno sređen, kada nosi malu crnu haljinu. ’’ 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ