MODA     10.01.2019.

KROZ VREME: Farmerke – omiljeni odevni predmet mnogih

Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da svako ko čita ovaj tek ima, bar, jedan par farmerki. One su nezaobilazni odevni predmet žena i muškaraca. Nose ih ljudi različitih modnih ukusa i godina. Uvek možete da nađete savršen par za vas. A da li ste se ikada zapitali kako su nastale? Evo kako.

POREKLO NAZIVA

Termin ‘farmerke’ potiče još iz XV veka. Opisivao je odeću, izrađenu od grube tkanine, koju su nosili radnici. Bile su neka vrsta radnih pantalona. Materijal od koga su se one pravile potiče iz italijanskog okruga Đenova. Međutim, francuski tkači, iz okoline grada Nima, su pokušali da naprave repliku tog materijala, nakon čeka je nastao naziv ‘denim’. Dobijen je tako što su se spojile reči ,,de Nimes“ ( kako se na francuskom ovaj grad oslovljava).

REVOLUCIONARNA IDEJA DEJVISA

Tadašnje farmerke nisu imale nitne koje su spajale džepove, zato su se brzo cepale. Upravo te nitne su omogućile da farmerke postanu veoma dugotrajne. One su strateški raspoređene na problematična mesta. A ideja je potekla od Džejkoba Dejvisa. Bio je trgovac iz Nevade, koji je snabdevao farmerkama mnoge rudare i radnike. Međutim, mnogi su se žalili da se džepovi na radnnim pantalonama brzo odšivaju i cepaju.

Te žalbe su ga navele da dođe do revolucionarne ideje, a to je da nitnama ojača sve problematične delove na pantalonama i učini ih dugotrajnijim. Ali, to je zadalo nove muke Dejvisu. Tražnja je bila sve veća, a materijala sve manje. Bio je svestan da je naleteo na ,,zlatan rudnik“, zato je zeleo da zaštiti svoju ideju patentom. Nije imao dovoljno novca da plati zaštitiu patenta, pa ga je to navelo da se obrati Leviju Štrausu.

Saradnja Džejkoba Dejvisa i Levija Štrausa  

Džejkob Dejvis i Levi Štraus

Štraus je bio poreklom iz Bavarske. Odlučio je da se preseli u Ameriku, kako bi stvorio bolji život za svoju porodicu i sebe. Tamo je držao prodavnicu u kojoj je prodavao posteljinu, tašne, odeću, češljeve itd. Zahvaljujući toj prodavnici Štraus i Dejvs su se upoznali. Njih dvojica su, nakon kraćeg dogovora, odlučili da patentiraju farmerke ojačane nitnama 1873. godine. Iste godine je počela i njihova masovna proizvodnja.

U početku su se farmerke proizvodile u dve varijante. Prva je bila od teksasa u plavoj boji, a druga od grubog platna i više je bila namenjena za radnike i rudare. Farmerke od teksasa su napravile ogroman uspeh, zato je proizvodnja radnih pantalona od grube tkanine ubrzo prestala. Teksas je izgledao lepše, sa protokom vremena postajao je sve mekši i prijatniji za nošenje, za razliku od platna koje je ostajalo grubo. Odlučili su se baš za plavu boju, zato što je farba u indigo boji tada bila jeftina i lako se pronalazila u velikim količinama širom Amerike. A, sa druge strane, to je tamna boja, pa su se fleke manje videle. Osim toga, bilo je jako vazno što ta boja nije prodirala i na unutrašnju stranu pantalona, pa tako nije dopirala do kože onih koji su ih nosili po ceo dan. Tek 1901. godine su sašivene farmerke sa oba zadnja džepa, a prvi dodaci za pojas su zašiveni 1992. godine.

Njihova karakteristika da vremenom blede i deluju iznošeno učinila je farmerke još popularnijim odevnim predmetom. To pokazuje i činjenica da danas možete kupiti već izbledele farmerke.

Kako su farmerke postale planetarni hit?

Zaštićeni patent Levija i Džejkobsa je istekao 1908. godine i tada se pojavljuje veliki broj imitatora. Tržište je bilo preplavljeno kopijama. Takođe, na sve veću popularnost farmerki uticalo je romantizovanje takozvanog kaubojskog načina života. Vojnici su ih često nosili tokom 40-tih i 50-tih godina prošlog vek, kada nisu bili na dužnosti. Filmovi poput ,,Buntovnik bez razloga“ i ,,Divlji“ u kojima su glavni junaci nosili farmerke, kao vid pobune protiv društvenih očekivanja koja se pred njih stavljaju, učinili su farmerke postanu poznate i među mlađom generacijom. Traznja za farmerkama među omladinom raste i tokom 60-tih i 70-tih godina. A zahvaljujući reklamama, interesovanje je bilo sve veće, što je i bio cilj.

Mali džep na farmerkama

Mnogi od nas se pitaju čemu služi onaj džepić na farmerkama. U njemu se, zapravo, nosio džepni sat.

Oznaka ,,501″

Sam Levi je izabrap cifru 5, kako bi označio farmerke najvišeg kvaliteta. Modeli su dobijali druge cifre nakon petice, kako bi se međusobno razlikovali.

Zaštitni znak Levi’s farmerki

Kako se pojavio veliki broj kopija, Levi’s farmerke su uvele karakteristični zaštićeni prošiv na zadnjem delu. Ukoliko se bilo koja kompanija usudi da na svoje farmerke stavi bilo kakav znak sličan njihovom, odmah bi dobili tužbu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ