MODA     03.05.2017.

Kraljevska boja kroz istoriju – ljubičasta

Crvena boja je za neke strast i lepota, plava vedrina, a bela čistota. Ali, šta plemstvo misli o bojama?
Recimo da oni misle ljubičasto.

Ljubičasta boja je povezana sa kraljevima i kraljicama u daleko Antičko doba, kada je ta posebna nijansa bila rezervisana za viši stalež. Persijski kralj Sajrus je usvojio ljubičaste tunike kao kraljevske uniforme, dok su u moćnom Rimskom carstvu imperatori zabranjivali običnim građanima da nose odeću ljubičaste boje. Kazna za taj prekršaj bila je smrt. U Vizantiji, ljubičasta boja je bila veoma poštovana. Vladari su nosili ljubičaste odore, njihove naredbe su bile potpisane ljubičastim mastilom, dok su njihova deca opisana kao “rođena u ljubičastom”.

(Photo by Indigo/Getty Images)

Ono što je činilo ljubičastu tako popularnom bojom sa izvesnom reputacijom, može se svesti na obično poslovanje ponude i tražnje. Vekovima razmena ljubičaste boje bila je koncentrisana u Feničanskom gradu Tiru ili današnjem Libanu. Feničanska posebna nijasna ljubičaste potekla je  iz vrste morskog puža (Bolinus brandaris) a, pošto je bila izuzetno retka, njena vrednost je bila izražena u zlatu. Proizvođaci boje morali su da otvore ljusku puža i da pronađenu ljubičastu sluz izlože sunčevoj svetlosti na određeni vremenski period. Za dobijanje jednog grama korisne boje potreban je veliki broj mekušaca, ali rezultat je aktivna i dugotrajna nijansa ljubičaste.
Odeća napravljena od te boje bila je veoma skupa – koštala je više nego što bi većina ljudi zaradila za godinu dana- samim tim, postala je privlačna bogatima i moćnima. Feničani su govorili da ta nijansa podseća na zgusnutu krv – vrstu senke koja proizvodi i reflektuje božanske konotacije.
Kolika je, zapravo, vrednost ove boje pokazuje činjenica da je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim članovima kraljevske porodice,  da je nose.

Ukoliko želite da se osećate kao da vašim venama teče plava krv ili da na sledećem sastanku ostavite kraljevski utisak, imam predlog vredan zlata. Obucite nesto ljubičasto!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ