LIFESTYLE     28.06.2016.

Kraj dugogodišnjeg prijateljstva – da li je to zapravo samo novi početak?

Da li postoji gori osećaj od onoga  kada  postaneš svestan da se nešto što si godinama negovao i čuvao kao malo vode na dlanu, završilo? Sigurna sam da postoji, i da rame uz rame ide sa svim velikim problemima koji nas zadese u životu. Zašto sam kao svoju prvu temu izabrala baš ovu? Mislim da se veliki broj nas našao barem jednom u ovakvoj situaciji, i pokušaću koliko-toliko da pomognem da se taj  problem prevaziđe.

slika 2

Velika i prava prijateljstva formiraju se kada smo još deca, ona prva poznanstva koja smo stekli u školskim klupama.  Svi su maštali o tom nekom drugarstvu, koje će trajati godinama i godinama. Pogotovo mi, devojke, koje sa drugaricama delimo apsolutno svaku tajnu, sa njima prolazimo kroz svakakve životne faze I koje su nam bez sumnje pored porodice, najveća podrška i oslonac u životu. Naravno, ako govorimo o pravim, istinski neraskidivim prijateljstvima. Nekako kroz život shvatamo da svemu dođe kraj, ali uvek barem 1% nas, onaj poslednji tračak nade, usmerava ka mislima da se nešto što mu je najvrednije u životu, nikada neće završiti. I onda, bam! Kao grom iz vedra neba, pogodi te nešto o čemu nisi mogao ni da sanjaš. Sve ono što si godinama negovao, ljubomorno čuvao samo za sebe, odjednom je nestalo. Izgubilo se baš kao da nikada nije postojalo. A jeste. I bilo je toliko snažno i čvrsto. Mada možda  I nije?

slika 3

Prijateljstvo je kao i ljubavna veza. Neophodan je konstantan rad na njemu, ulaganje, kako nikada ne bi izgubilo svoj sjaj, i kako bi težilo ka što boljem i sigurnijem odnosu. Trud je svakako neizbežan, ali kada znaš da je to nešto vredno ulaganja i davanja sebe, nije bitno koliko se trudiš. A onda se desi da ta osoba jednostavno nestane iz tvog života. Danima sediš, pitaš se zašto? Koji je razlog, zbog čega? Da li si ti pogrešio negde? Ili pak, nije do tebe? Milion pitanja i odgovora, kojima nikada kraja. I onda jednostavno shvatiš da je to tako moralo da se desi. Sa razlogom ili bez njega. Zar je to u tom trenutku uopšte i bitno? Ljude koji žele da odu iz tvog života, pusti. Poželi im svu sreću ovoga sveta. Dogodilo se tako jer je naprosto moralo. I kraj. Stavljamo tačku na to poglavlje našeg života. Hrabrim korakom nastavljamo dalje, upoznavajući nove ljude, sticajući nova prijateljstva, koja će možda biti i bolja od prethodnih. Nikada to ne znamo.  I baš onda kada se najmanje nadamo, zadesi nas nešto novo, i shvatimo da ništa nismo izgubili, već naprotiv, dobili smo. I to više nego što smo mogli i da zamislimo. Iz cele te situacije izašli jači, poučeni novim iskustvom.
Ovu priču završavam rečenicom, da se sve dešava sa razlogom, i da je svaki kraj, zapravo, samo novi početak.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ