LEPOTA&ZDRAVLJE     08.01.2019.

KOSA: Od kog materijala bi trebalo da bude vaša četka za kosu?

 Koliko puta se dnevno očešljate? Da li ste ikada pomislile da četka koju koristite može da utiče na izgled vaše kose? Kako češljanje spada u svakodnevnu negu kose, veoma je važno kakvu četku koristite. A vaša kosa će vam pokazati veliku zahvalnost i zasijaće u punom sjaju, ukoliko odaberete pravu četku za nju. Bilo da negujete prirodnu boju kose ili se farbate, odabir četke će, svakako, uticati na kvalitet vaše kose.

   Pre svega, želimo da naglasimo, da mokru kosu nikako ne bi trebalo četkati, jer se tako mnogo kida. Preporučujemo da je prvo prosušite, a potom raščešljate česljem sa široko razmaknutim zupcima, tako što ćete prvo krenuti od vrhova, pa se zatim postepeno približavati temenu. Nakon toga možete tretirati kosu jednom od četki.

ČETKE OD DRVETA SA PRIRODNOM  DLAKOM

   Dlaka koja se najčešće koristi za izradu ovakvih četki su veprova, kozija i konjska. Četka od veprove i konjske dlake se preporučuje damama sa gustom i kovrdžavom, teško ukrotivom kosom. Dlaka četke je tvrda ili srednje tvrda, pa može da se uhvati u koštac i sa najizazovnijom vlasi. Četka od kozije dlake je mekša i preporučuje se damama sa nešto ređom kosom. Ova vrsta četke je za svakodnevnu upotrebu, ali se ne preporučije česljanje po korenu, da se kosa ne bi mastila. Drvo smanjuje statički elekticitet, u sebi zadržava toplotu, što može skratiti vreme sušenja kose.

ČETKE OD PRIRODNE DLAKE U KOMBIACIJI SA SINTETČKIM ČEKINJAMA

   Ovo je, takođe, jedna od najkvalitetnijih četki, kada je u pitanju zdravlje kose. Sintetičke čekinje imaju tu funkcju da zaglade vlasi, a veprova dlaka pomaže u pravilnom rasporedu prirodnih ulja sa temena duž kose, čineći vašu kosu sjajnom.

KERAMIČKE ČETKE

   Ovu vrstu četke možete koristiti za svakodnevno feniranje na ravno ili na lokne, jer omogućava da kosa bude čvrsta, što čini vašu frizuru dugotrajnijom. Keramika ravnomerno provodi toplotu i sprečava oštećenje kose dejstvom toplotne energije.

ČETKE SA SILIKONSKIM ZUPCIMA

  Ovakve četke omogućavaju veoma lako raščešljavanje kose, pogotovo zamršenih krajeva, bez čupanja. A tako sprečavaju i kidanje kose. Takođe, pogodna je i za masažu temena glave, što poboljšava cirkulaciju.  Namenjena je za sve tipove kose, posebno za gustu, krhku i lomljivu. Štiti je i pruža dodatni sjaj. 

ČETKE OD PLASTIKE

   Četke od ovog materijala izbegavati u širokom luku, jer će u suprotnom oštetiti vašu kosu. Izuzetno lome vlasi kose i elektriše je. Prilikom feniranja, zbog velike toplote, plastika se može istopiti, što će izgoreti vašu kosu.

METALNE ČETKE

   Metalne četke se nikako ne preporučuju za feniranje, jer se  brzo i veoma mnogo zagrevaju, što će goreti vašu kosu. Četku sa metalnim zupcima koristiti kada je kosa previše zamršena, ali budite veoma pažljivi pri češljanju, kako je ne biste pokidali. Ovu vrstu četke koristite samo kada to zaista morate. Dokle kod postoji adekvatna alternativa, ne posežite za ovom vrstom četke, jer neadekvadnom upotrebom možete oštetiti kvalitet vaše kose.

   Naravno, ni najbolja četka vam neće pomoći da imate lepu i negovanu kosu, ako je tokom češljanja ili oblikovanja frizure grubo tretirate.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ