LIFESTYLE     02.08.2016.

Koliko je sport važan za devojčice?

Koliko zapravo okruženje ima uticaja na nas, naše odluke?

Još od malena bavim se sportom. Lutala sam, sve sam želela da vidim i probam, ali posle nekog vremena, traganja, pronašla sam to što sam tražila.

Zaljubila sam se u odbojku, bukvalno! Ona je bila moj pokretač, motivacija za sve drugo u životu. Jedva sam čekala treninge, sve je nekako bilo lakše kad imam loptu u ruci. To je bio moj izduvni ventil, moj mir i sreća.

Odmah moram da priznam da nije bilo lako, kao što u životu ništa i nije.

Niska sam, dovoljno niska da nisam mogla da budem ni libero (najniži igrač) kako bih ušla u takmičarsku ekipu. Devojke, one više, volele su da se naslađuju time, a to je nekad baš znalo da me povredi. Ali sam osećaj dok sam na terenu, ta želja da budem bolja, da budem deo tima, da se borim do kraja mi nikada nije dozvolio da odustanem. To nikako nije bila opcija.

Sada nakon više od deset godina mogu da kažem da me je to ojačalo. Odbojka je imala jak uticaj na moj život. Pored toga što me je činila srećnom, brzo sam i sazrela. Naučila me je šta znači biti timski igrač, kako se nositi sa drugim ljudima i držati do sebe!

girl

Nakon prestanka i rastanka sa odbojkom, shvatila sam da moram naći zamenu, dovoljno dobru, ali i izazovnu. Jedino izazovno za mene u tom trenutku je bio kik boks. To je sport totalno suprotan odbojci, i zapravo sam želela da mu dam šansu!

Kada pričam sa ljudima i kažem šta treniram, devojke prevrću očima, dok muškarci odmah prebace na šalu. Ne smeta mi uopšte, ne zanima me da li je nekome smešno što devojka trenira „muški“ sport. Ko je rekao da to nije za devojke? Gde piše?

Nisam ni mogla da zamislim da će mi se ovoliko svideti! Borim se za sebe i strah ne postoji. Udarim džak i imam osećaj da mi je sva negativna energija iz tela „izletala“.

Kik boks je imao nove lekcije za mene, zapravo još učim, svakog dana. Mogu slobodno da kažem da sada nemam strah da se suprotstavim bilo kojem problemu u svom životu. Boks me je naterao da se suočim sa svim svojim slabostima, koje sama sebi nisam htela da priznam. Naučila sam kako da budem borbena, da sve mogu samo ako dovoljno želim! Takođe, sada znam i kako da se odbranim što nekad ume da bude jako korisno pogotovo u ovom svetu punom iznenađenja.

Nekad se stvarno pitam gde bih bila, šta bih radila da sam odustala na prvoj neprijatnosti koju sam doživela ili slušala ljude i njihove komentare??

Iznenadim se kada vidim koliko devojčica i dečaka prolazi kroz slično iskustvo – osećaju na svojoj koži nedostatak podrške da se bave sportom koji žele. Naletela sam na sjajnu Always kampanju „I dalje igraj #KaoDevojka“ , koja ima za cilj da ohrabri i podstakne devojke da se bave sportom i istraju u tome!

Prema njihovom istraživanju, više od 50% devojčica napusti sport do kraja puberteta. Smatram da je ova brojka poražavajuća za jedno društvo. Kampanjom #KaoDevojka sve devojke koje to žele mogu da se priključe pokretu i obavežu se da će i dalje igrati kao devojke! Smatram ovo sjajnom inicijativom i prilikom da svaka devojka nađe način da da svoj doprinos i podršku novim generacijama!

Ovo iskustvo koje sam prošla je najbolje iskustvo koje jedna devojčica u tim godinama, ispred koje je tek život, treba da prođe, da se upozna i susretne sa raznim situacijama i nauči da se nosi sa životom. Odustajanje nikad ne treba da bude opcija! Ukoliko nešto dovoljno želiš, čini te srećnom, ne sme da postoji prepreka, a i ako postoji, „preskoči“ je!

 

Keep playing #LIKEAGIRL

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ