LEPOTA&ZDRAVLJE     12.12.2016.

Koliko je kafa zapravo zdrava?

Mnogima omiljena, kafa je postala nezaobilazan deo svakodnevne rutine, zbog svog sjajnog ukusa ali i mirisa, kao i dejstva koje ima na naš organizam.

Teško je odrediti tačno vreme otkrića ove izuzetne biljke, ali ono oko čega se brojni istoričari ipak slažu jeste to da je mesto „rođenja“ kafe – oblast Kafa u Etiopiji po kojoj je ova biljka i dobila ime. Postoji više legendi o poreklu ovog napitka, a jedna od najpoznatijih je priča o etiopijskom pastiru koji je jednom prilikom primetio da su njegove koze živahnije nego inače. Primetivši da jedu crvene bobice nekog žbuna i okusivši ih, iskusio je isti osećaj nakon što ih je i sam probao.

Napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe stekao je svetsku popularnost.Danas, kafu možemo konzumirati kroz četiri osnovne vrste pripreme –  kao tursku ili domaću kafu, filter kafu, espreso i kapućino. Varijacije ove četiri osnovne vrste kafe kao i kombinacije ukusa zadovoljavaju i najrazličitije potrebe za uživanjem u ovom napitku. No, da li ste se ikad zapitali kakvo dejstvo kafa zapravo ima na vaš organizam?

Već jako dugo se vodi polemika o tome da li je kafa dobra ili štetna po zdravlje. Razna istraživanja ne daju konkretan odgovor na to pitanje, ali se u svakom slučaju mogu prikazati negativne i pozitivne strane ovog napitka, na osnovu kojih možete sami proceniti da li je ona dobar izbor ili ne.

Kada je reč o negativnim stranama, ono što mnogi stručnjaci navode kada pravdaju svoje tvrdnje o štetnosti kafe je kofein. Verovatno niste znali da biljka kafa stvara kofein da bi se zaštitila od raznih insekata koji je napadaju. To zapravo znači da kofein ima ulogu otrova protiv insekata. Ovo je jedan od najjačih razloga za tošto neki smatraju da kafa nije zdrava za organizam.  Osim toga, zna se da kofein stimuliše veću proizvodnju adrenalina iz nadbubrežne žlezde koje u našem  telu izaziva osećaj konstantnog stresa ako kafu pijemo svakodnevno i u većim količinama. Te oscilacije adrenalina i mišićne pumpe mogu dovesti do raznih srčanih oboljenja.

Ono o čemu ćemo svakako radije pisati jesu pozitivne strane konzumacije omiljene nam kafe. Neke analize pokazuju da konzumacija kafe na duže staze smanjuje rizik za oboljenje od dijabetesa tip 2. Osim dijabetesa, smanjuje se šansa za dobijanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Kofein, najkontroverzniji sastojak kafe, uz antioksidante igra važnu ulogu u borbi protiv upravo navedenih, ali i drugih bolesti. U kombinaciji, antioksidanti i kofein takođe ojačavaju kompletan imuni sistem. Takođe, postoje tvrdnje da je kafa odlična preventiva za kancer jetre i kamen u žuči. No ipak, u svemu tome ne bi trebalo preterivati, jer je preporučena maksimalna doza 3 šoljice kafe na dan. Sve preko toga izazvaće nuspojave u vašem organizmu, poput osećaja stresa, anksioznosti, nesanice i tome slično.

O popularnosti konzumacije kafe sa zaradom od 10,7 milijardi dolara godišnje i 16.850 prodavnica u 40 država svedoči Starbucks, najveći prodajni lanac kafe na svetu. O tome koliko je ovaj napitak voljen i tražen, svedoči takođe i brojka od87.000 kombinacija ukusa koje u Starbucks-u možete probati. Isprobati različite ukuse ako ste ljubitelj kafe je naša iskrena preporuka, ali ne zaboravite da u svemu treba imati meru.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ