LIFESTYLE     20.11.2017.

Knjiga koja osvaja region: „Obloge od mastila“ – Bogdan Stevanović Blogdan

„Vara se onim u gaćama, izdaje onim u grudima“. Ovo je jedan od prvih tekstova Bogdana Stevanovića Blogdana, koji me, svojim stilom pisanja, ali i realnošću pogleda na svakodnevne teme, oduševio, pa sam nastavila sa čitanjem svega što objavljuje. Danas je pred nama njegova knjiga „Oblge od mastila“, koja, osim onih objavljenih, donosi i do sad neobjavljene tekstove ovog divnog čovjeka.

Knjiga je zbirka od 87 priča, raspoređenih u 7 poglavlja, a sadrži i posebno poglavlje Neobjavljene priče, u kome se nalazi 7 tekstova, koji nijesu objavljeni na blogu, već su posebno pisani za knjigu. Osim poglavlja Ogrebotine, Ljubav, Porodica, Balkan, Depeše s Marsa, Neobjavljene price i Um, u knjizi se nalaze i svi aforizmi napisani u proteklih 10 godina, koliko je ova knjiga nastajala.

„Pišući o temama koje su obilježile život modernog čovjeka, Bogdan Stevanović daje odgovore na pitanja za kojima svako traga, a istovremeno nas podsjeća kako je najvažnije da pažljivo biramo poziciju iz koje ćemo posmatrati svijet u nama i svijet oko nas. Svaka njegova priča intimni je razgovor sa samim sobom, ali i s tobom koji obeshrabreno čekaš dugu posle kiše. Uz ove redove ćeš shvatiti koliko je lako da zaboraviš ali i da se zaboravljenog sjetiš, da preboliš ali i da ponovo zavoliš, da zagrliš sadašnjost, ali i da u tom zagrljaju dočekaš budućnost. Riječi mogu biti lijepe i ružne, istinite i lažne, ali samo prave riječi mogu vratiti oku sjaj. Riječi su čudesne, jer imaju moć da izliječe dušu. Bogdan Stevanović ostavlja na papiru tragove mastila koji prate ritam njegovog srca i ne čini to da bi ostavio zapis o sebi i vremenu u kojem živi. Njegova misija je mnogo uzvišenija, a vođena je samo jednom željom: da otkucaje tog srca osjeti svako ko bude čitao ove redove“ (Vulkani).

Kod „Narodne knjige“ možete obezbijediti svoj primjerak, a ne zaboravite da kupovinom knjige činite dobro djelo, jer dio zarade ide u humanitarne svrhe. Tačnije, kupovinom knjige pomažete NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja djece oboljele od raka). Knjiga ima dovoljno za svakog ko poželi da ih previje na svoje ogrebotine, a ne samo do isteka zaliha. Obloge za to i služe.

Fotografija: Nikola Radović

Lokacija: Restobar „Dorian Gray“ , Bulevar Svetog Petra Cetinjskiog 100 (zgrada Maxim)

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ