MODA     11.10.2016.

Kišobran- neizostavni jesenji modni detalj

Kišobran je predmet koji, pored toga što je pogodan za zaštitu od kiše, predstavlja jedan od dominantnijih modnih detalja. Stilisti ističu da je kišobran u odevnoj kombinaciji važan isto koliko i šal, torba, kaiš, sat itd. Ovaj predmet će vam u ovim kišnim danima svakako pomoći da se zaštitite od kiše ali će istovremeno istaći i upotpuniti vaš modni stil.

 

Kratka istorija kišobrana

Smatra se da je kišobran nastao veoma davno. Njegova prvobitna funkcija bila je zaštita od sunca. Znatno kasnije  dobija funkciju koju ima danas. Od njegovog nastanka do danas njegov oblik se nije znatno promenio, osim što je postao lakši za nošenje.

 

4efd98379645deeb8f603d5a44443a35

Sve do 20. veka ovaj predmet je imao poseban status. Zapravo, kišobran je iz Kine u Evropu stigao negde oko 17. veka. Prvo su ga nosili isključivo sveštenici i vlasnici kafea da bi kasnije počeli da ga koristi sve više ljudi. Međutim, dugo je bio privilegija vladajuće i bogate klase i oličenje elegancije i prefinjenosti, pa stoga nije bio dostupan svima. Tek u 20. veku gubi svoj statusni simbol i postaje dostupan i muškarcima i ženama.

Tako je danas rasprostranjen kao predmet kojim se štitimo od kiše ali ima i funkciju efektnog modnog dodatka.

 

Kišobran u funkciji modnog dodatka

Moguće ga je kombinovati na više načina. Dostupan je u raznim dezenima, bojama, sa različitim drškama.

Ukoliko ne volite da eksperimentišete kada upotpunjavate svoju modnu kombinaciju, crni kišobran je pravi izbor za vas. Ovakav kišobran se sjajno uklapa uz svaku kombinaciju.

Ako nosite cipele u boji i hoćete da ih istaknete ponesite kišobran u istoj boji.
moda-grazia-fashion-stil-dana-kiobran-2013-03

Izabrali ste garderobu prugastog dezena, kišobran sa istim dezenom će istaći vašu odevnu kombinaciju.

I drška kišobrana je veoma bitna, pa je potrebno i nju uklopiti u celokupan izgled. Obično se ovaj deo kišobrana uklapa sa torbom koju nosite.

Ukoliko još uvek niste izabrali kišobran za ovu jesen, uradite to, jer će sigurno na taj način vaše modne kombinacije izgledati zanimljivije.

Danas je na tržištu moguće pronaći kišobrane za svačiji ukus, od onih jednostavnih i skoro neprimetnih do veoma specifičnih, interesantnih i zapaženih.

 

Izvor fotografija  stil.kurir.rs, www.svevesti.com, www.grazia.rs
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ