LIFESTYLE     23.08.2016.

Kako zaraditi online – saveti autorke bloga kanislife.com

Lako i sigurno do zarade na internetu – koliko sličnih naslova možete dnevno da vidite? Platformama kao što su Facebook, Twitter, pa i Instagram i Snapchat vlada difuzija ovakvih naslova koji su ipak postigli samo jedno – da budemo skeptični i da nemamo poverenja u obećano. Online zarada u Srbiji je, čini se, tabu tema ili bar posao koji je veće „prodavanje magle“ od PR-a. Ali ako na trenutak iskočite iz okova srpskog uobičajenog i predvidivog mentaliteta, videćete da su mogućnosti svuda oko vas. Putem interneta zaista možete da zaradite, pa biću slobodna u pisanju – više od onoga što nam Vlada servira kao prosečnu srpsku platu. Ljudi se plaše promena i plaše se da za život zarađuju pošteno i na nekonvencionalan način, a kako da taj strah prevaziđete i kako da zaradite na internetu piše vam Katarina Stojanović, autorka bloga kanislife.com

K2

KATARINA O MOTIVACIJI, BUNTU I BALKANOIDIMA Blog je trebalo da bude pokrenut u oktobru 2015. godine, međutim, konstantno sam imala utisak da tu nešto nedostaje. I bila sam u pravu, nedostaja je glavna stvar – ja. Koliko god sam se trudila da se izborim sa onim „šta će reći ljudi“, budimo iskreni – mi odrastamo među „balkanoidima“ i usađeno nam je da, kroz formalno i neformalno obrazovanje, aktivnosti, u kontaktu sa drugim ljudima, stalno mislimo o tome šta će neko reći. I jako je teško izboriti se sa tim dok živiš u takvoj sredini. Onog trenutka kada sam se oslobodila vas, upoznala sam sebe i na tome sam vama jako zahvalna. No, da ne dužim.

Nemam nameru da odustajem od prvobitne ideje – da pišem o putovanjima. Ono što želim pored toga jeste da podelim sa vama ono za šta smatram da vam može koristiti. Zašto to radim? Jer imam užasno veliku potrebu da pomognem onima koji su negde zapeli, koji ne znaju kuda dalje, da ih motivišem i podignem, ulijem nadu i napravim promenu. Zauzvrat, dobijam vašu podršku i kritiku, kao i neverovatno dobar osećaj kada vi uspete zahvaljujući mojoj pomoći. Naučila sam važnu stvar i verujte, nije kliše – deljenjem se umnožava, a pomažući drugima, pomažete sebi. Možda će neko reći da je to sebično – možda i jeste i treba biti sebičan u životu, ali ne sme se biti samoživ. A velika je razlika između te dve stvari, kada se malo zamislite.

k3

FREELANCE I MOGUĆNOST ZARADE Freelance-om se bavim više od 6 meseci. U početku je to bilo klasično „ubijanje vremena“, koje je preraslo  u ekstra prihod, a sada je mesečna zarada koja pokriva troškove kirije, stanovanja i života u Beogradu. Nisam osoba koju možete da ograničite, pogotovu ne radnim vremenom; ne trpim autoritete i smatram da je to izmišljena reč, jer autoritet se ne određuje titulom i pozicijom na hijerarhijskoj lestvici kompanije, što su mnogi prevideli/zaboraviil. A pošto ne mogu autoritetima da objašnjavam da autoritet nisu, odustala sam od potrage za poslovima u korporativnom sektoru. Za sad.

Imam par saveta za vas:

– Nemojte biti ograničeni. Radite ono što volite i u čemu znate da ste dobri. Svako od nas ima svoju svrhu u ovom svetu, zato i jesmo različiti. Nismo svi stvoreni da budemo menadžeri, lekari, inženjeri  niti bi trebalo, jer onda različitost gubi smisao.

– Ne bojte se da će vas okolina osuđivati. Jer sigurno hoće. Onog trenutka kada postanete svesni sebe, kada prihvatite sebe i to što jeste, prihvatiće vas i okolina. Štaviše, bićete zapanjeni i to vam garantujem. To je dugotrajan proces, neretko bolan i pun razočarenja, ali obećavam da vredi.

– Može se super živeti od nekonvencionalnih poslova. To što našim mamama i tatama, bakama i dekama nije jasno čime se bavimo – to nije naš problem. Mi imamo običaj da osuđujemo stvari o kojima ne znamo ništa, umesto da o istima naučimo. Probajte i postanite deo promene koja se oko vas dešava.

Svako može da se bavi freelance-om – uslovi su minimalni – da govorite engleski i budete motivisani. Svako može da pokrene blog i podeli svoja iskustva o raznim životnim situacijama. Svako može da otkrije u čemu je najbolji. Svako može da radi na sebi i usavrši sebe do maksimuma.

Pitanje je, čega se plašite?

O mogućnostima zarade na internetu i Upwork platformi za zapošljavanje pročitajte detaljno na http://kanislife.com/sr/life-style-sr/kako-zaraditi-online-prvi-deo/.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ