LIFESTYLE     06.09.2016.

Kako uspešno formirati nove navike

“Mi smo ono što neprestano radimo. Savršenstvo, dakle, nije čin, već navika” (Aristotel)

Stvaranje novih navika često nije lak proces. Naprotiv, potrebno je dosta upornosti, istrajnosti i motivacije, pa se zato neretko dešava da tokom ovog procesa odustanemo i vratimo se prvobitnom ponašanju. Verovatno ste se do sad i sami već susreli sa ovim problemom – želeli ste da redovno učite, da trčite tri puta nedeljno, da se hranite zdravo, ali koja god da je navika bila u pitanju, morali ste da se suočite sa činjenicom da nije jednostavno promeniti ustaljene obrasce ponašanja.

Šta je to što utiče na formiranje novih navika? I koliko je zapravo potrebno da prođe vremena kako bismo stekli naviku da nešto radimo?

Sudeći prema rezultatima istraživanja objavljenog u Evropskom žurnalu socijalne psihologije, do kreiranja novih navika u proseku dolazi nakon nešto više od 2 meseca (tj. tačno 66 dana). Ipak, ključna reč je – u proseku. Ovaj period ne treba shvatati bukvalno jer svi smo mi različiti i suočavamo se sa drugačijim problemima prilikom kreiranja željenog ponašanja. Sticanje novih navika ne predstavlja sprint već trčanje na duže staze. Zato, ukoliko smo ozbiljni u nameri da kreiramo navike koje će trajati, važno je da posmatramo ovaj proces kao jednu trajnu promenu, a ne kao dostizanje određenog cilja i završetak “mučenja” sa kojim se suočavamo.

Pre nego što odustanete od uvođenja željenih promena, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da istrajete u svojoj nameri:

~ Kao što smo već rekli, kreiranje novih navika je dugotrajan proces, tako da, ukoliko shvatite da se i nakon dva meseca još uvek mučite, nemojte odustati. Naterajte sebe da nastavite baš onda kada vam je najteže.

~Savršenstvo je veliki neprijatelj promena – što pre ovo shvatite, pre ćete uspeti da kreirate navike koje želite. Čak i ako ste propustili neki trening i niste se svakog dana pridržavali zacrtanih ciljeva to ne znači da treba da stavite tačku na kreiranje željenih navika. Naprotiv, prema rezultatima spomenutog istraživanja, pravljenje povremenih grešaka neće uticati na krajnji ishod promene ponašanja. Mnogo je bolje da pravite male korake nego da stojite u mestu.

~ Potrebno je da imate jasan cilj pred očima – zbog čega želite da razvijete baš tu naviku? Možda imate cilj da svakodnevno vežbate španski jer želite da nastavite školovanje u Barseloni. Ili da redovno vežbate jer volite sebe i želite da budete zdravi. Podsećajte sebe na to svakog dana, a pogotovu onda kada razmišljate da odustanete. Da li ćete na taj način olako odustati od sebe, od svojih snova? Pomoći će i vizuelizacija ciljeva – zamislite da ste već uveli željenu promenu. Kako se osećate zbog toga? Da li ste srećni, ispunjeni, puni energije, zadovoljni sami sobom? Neka vas taj osećaj gura napred.

~ Počnite od jednostavnijih zadataka. Ne bi trebalo da uvodite više novih navika odjednom, očekujući da ćete se preko noći u potpunosti promeniti i postati najzdravija i najuspešnija osoba na svetu. Fokusirajte se prvo na jednu, pa postepeno uvodite i druge navike.

~Vodite evidenciju o tome kako napredujete. Možete da napravite mini dnevnik koji ćete posvetiti svojoj novoj navici. U njemu beležite zašto želite baš to da postignete, šta ćete po tom pitanju preduzeti i kako napredujete. Možete pratiti i zapisivati sa kojim se problemima suočavate u određenim delovima dana ili nedelje kako biste bolje razumeli šta je to što vas ometa u ostvarenju cilja i na koji način najbolje možete da se sa tim izborite.

~ Na kraju , ne zaboravite da nagradite sebe nakon uspešno završenog dana, nedelje, meseca. Kažite samoj sebi “Bravo! Nisi odustala!”  Nema ništa loše u tome da bodrite sebe – zar ne biste tako podržavali i bilo kog dobrog prijatelja?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ