LEPOTA&ZDRAVLJE     30.08.2016.

Kako ublažiti glavobolju prirodnim putem

Svi dobro znamo koliko glavobolje mogu biti neprijatne, iscrpljujuće i bolne. Ponekad toliko da nas sprečavaju da obavljamo svakodnevne aktivnosti i obaveze. Ipak, u borbi protiv glavobolje ne bi trebalo odmah posezati za prvim lekom protiv bolova koji nam se nađu pri ruci, imajući u vidu činjenicu da njihova previše česta upotreba može izazvati različite posledice po naše zdravlje. Zato, umesto da spas tražite u tabletama, pokušajte prvo sa nekim od prirodnih i zdravijih metoda koje su nam na raspolaganju.

(6. čaj od đumbira)

  1. Pijte više vode. Verovali ili ne, nekad čak i obična voda može da pomogne, pogotovu u slučaju da niste pili dovoljno tečnosti, te je glava počela da vas boli usled dehidratacije organizma.
  2. Pojedite bananu. Pored toga što daju energiju i dobro utiču na želudac i srce, banane su odličan lek protiv bolova, a samim tim i glavobolje. Najbolje bi bilo da je isečete na tanje kolutove i jedete polako.
  3. Bol može olakšati i topla kupka, naročito ako je do glavobolje došlo usled iscrpljenosti i velikog emocionalnog ili umnog naprezanja. Dodatno će pomoći i ulje lavande koje će pozitivno uticati na cirkulaciju i potpuno opuštanje mišića.
  4. Masaže takođe mogu doprineti ublažavanju bolova. Potrebno je da kružnim pokretima masirate slepoočnice, kao i nosnu kost u predelu između očiju. Možete koristiti i ulje od nane, tako što ćete nekoliko kapi ovog ulja utrljati na čelo i slepoočnice. Masaža vrata i ramena će takođe doprineti da se opustite i poboljšate cirkulaciju, što će imati uticaja i na smanjenje glavobolje.
  5. Naravno, tu su uvek neizostavni čajevi. Kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema, čajevi imaju pozitivan uticaj i kad je glavobolja u pitanju. Najviše se ističu čaj od kantariona, ruzmarina i kamilice. Čaj od kantariona je posebno efikasan za glavobolje izazvane usled lošeg raspoloženja i stresa.
  6. Đumbir je još jedan odličan prirodni lek za glavobolje, uključujuči i migrenu. On pozitivno utiče i na česte propratne simptome jakih glavobolja, kao što su mučnina i povraćanje. Možete napraviti čaj od ove lekovite biljke tako što ćete preliti vrućom vodom kašičicu rendanog đumbira – ne samo da će ovaj napitak pomoći kod ublažavanja bola u glavi, već će doprineti sprečavanju njegovog ponovnog nastajanja.
  7. Unosite više magnezijuma u organizam jer ovaj mineral povoljno utiče na stres, popuštanje pritiska u glavi, ali i na prevenciju nastanka glavobolja. Možete ga unositi putem hrane kao što je lisnato zeleno povrće, bademi, smokve, jogurt i dr., ili u vidu suplemenata.

Kod učestalih i veoma jakih bolova je ipak najbolje obratiti se lekaru, imajući u vidu činjenicu da glavobolje često mogu biti samo simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ