LEPOTA&ZDRAVLJE     04.07.2016.

Kako do savršenih letnjih lokni

Pored svih elemenata zbog kojih obožavamo leto, postoji jedna velika „mana“ ovog godišnjeg doba kada je o lepoti i nezi reč – problemi sa pravljenjem i održavanjem frizure. Devojke sa blago talasastom i gustom kosom sigurno su upoznate sa svim problemima koje visoke temperature donose izgledu njihove kose, a „problem“ je dodatno iskomplikovan eventualnim pljuskovima i nevremenom.

Jedno je jasno – na fen i peglu za kosu treba da zaboravite tokom leta. Sigurno ne želite da se znojite pored uključenog fena i tople pegle, pa čak i po cenu savršeno glatke i uredne kose. Čak i da „istrpite“ visoku tempeaturu uz provetravanje prostorije, ne postoji garancija da će vaša ravna i sveže isfenirana kosa izdržati vremenske prilike.

curlyhair

Zato vam mi predlažemo da se ovog leta ipak odlučite za lokne. I kada je o loknama reč treba da zaboravite na svaki izvor toplote i torturu kose – figaro je apsolutni „no-no“ i ovog leta. Podrazumeva se i da nećete biti u prilici da tri, četiri sata nosite viklere na glavi i zato je idealno rešenje za letnje lokne (verovale ili ne) – PIVO. Idealno bi bilo da za potrebe pravljenja frizure koristite bezalkoholno pivo, ali ukoliko vam ono nije dostupno možete poslužiti i obično svetlo pivo. Operite kosu šamponom, tretirajte balzamom i poželjno je da nanaesete i masku za jačanje dlake kako biste preventivno reagovale i sprečile da alkohol isuši kosu. Po završenom pranju kose blago je prosušite peškirom, uvijte u peškir i neka tako odstoji 15-20 minuta. Potom pažljivo raščešljajte kosu i spremne ste za savršene lokne! Oko 250 ml piva (polovina limenke) sipajte u nešto dublju plastičnu ili metalnu posudu. Kosu podelite po segmentima i odvojite šnalom ili gumicom, kao kada se fenirate (idealno je na četiri dela), zatim deo po deo stavljajte u posudu sa pivom i šakama gužvajte kosu. Da se pivo ne bi „cedilo“ sa vas kosu gužvajte i peškirom. Kada celu kosu izgužvate nema potrebe za sušenjem, a kako su temperature tokom leta visoke slobodno možete izaći „sa mokrom kosom“ – na terasu, u šetnju, do prodavnice i sl.

Pivo je odličan izvor vitamina B tako da će ovakvo oblikovanje frizure dodatno nahraniti vašu kosu. Ipak predostrožnosti (zbog prisustva alkohola) nikad dosta. Predlažemo da nakon gužvanja kose pivom, na kosu nanesete neko hranljivo, bogato ulje u maloj količini koja neće zamastiti kosu – čičkovo, maslinovo, orahovo, arganovo i sl. I ne brinite – miris piva neće se zadržati u kosi.
 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ