LIFESTYLE     15.08.2016.

Kako prestati pušiti – par jednostavnih saveta

Cigarete za pušača su poput droge. Stvaraju jednu vrstu teške ovisnosti. Iako ih možete kupiti u supermarketu, to ne znači da one ne izazivaju vrlo ozbiljnu ovisnost poput konzumiranja droga  .Sećam se kad sam i ja bila pušač. Moja kutija cigareta je uvek bila u mojoj torbi, u džepu, na mom stolu. Uvek je bila uz mene.  Da ne govorimo kada pijete kafu ili vino. Nije moguće piti bez „lepe“, smrdljive cigarete.

Onda vidite da imate samo nekoliko cigareta u kući,  i to kasno u noć. Dakle, počinjete nervozno računati: ok dve ili tri večeras, ili možda  više ?! A sutra ujutro uz kafu ?! Hoće li biti dovoljno ?! Stop!!!!!!

 

Ne dopustite da vas cigarete kontrolišu

 

Šalite li se?! Prepoznajete li sebe ?! Ja da! Ogromna panika oko broja cigareta koje su nam ostale. “ Prekrasan “ miris odeće, kose i zavesa po kući , žuti nokti i ruke. Ajde pa jesmo li normalni?!

Znam da je vrlo lako pričati osobi koja više ne puši, ali evo par saveta s nadom da će bar jedan uspeti  (i verujte mi da sam i ja bila totalno luda za cigaretama) :

– Da li ste pročitali poznatu knjigu (a to nije šala), koja vas tera da i dalje pušite sve vreme dok čitate? Uistinu je efikasna jer vas ni u jednom trenutku ne tera da prestanete, dapače. Vi samo prestanete.  Kako?! Pročitajte. Lako se nađe besplatno na webu, a zove se „Lako je prestati pušiti ako znate kako“

 

– Ako imate novorođenče ili decu u kući treba ih poštovati i prestati  stavljati  taj smrdljivi štapić zvan cigarete u usta,  jer ako ne, jednog dana ćete videti svoga 16 mesečnog sina da vas pokušava imitirati radeći istu stvar. On misli da je sve ono što roditelji čine prilično cool ….

– Ako imate neki ozbiljan zdravstveni problem ili patite od srčanih problema … a ako ne … verovatno ćete ih imati ako ne prestanete pušiti. Ovo nije pretnja nego istina.

– Zamislite sav novac koji možete spremiti i uštedeti  … Provela sam godine bacajući i po 500 dinara na dan, zajedno sa svojim mužem samo na cigarete …. I nikad nisam mislila da je to 150 evra mesečno …. vama trebaju cigarete i vi ćete platiti sav novac na svetu.

Ali, da li vam uistinu  trebaju ?! Vi znate odgovor. Možete uživati u vinu bez cigarete. Trebate odlučite samo jednu stvar, a to je zaustaviti se. Ne smanjujte broj cigareta i ne uveravajte sami sebe da ćete pušiti samo povodom ovog ili onog događaja. Povod postaje svaki dan i svaki sat i svakih pola sata. Jednostavno se zaustavite za stalno.  Ostavite to  čudovište daleko od svog života. Ne treba vam. Veruj mi. Ja više nisam ovisna. Lako je prestati pušiti samo ako hoćete. I srećno!

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ