LEPOTA&ZDRAVLJE     11.12.2016.

Kako prepoznati i lečiti hormonski disbalans?

U toku svog života, žene prolaze kroz mnoge promene, a jedna od njih je i promena u odnosu hormona. Estrogen i progesteron, dva hormona koja se ciklično proizvode u telu žene svakog meseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa što izaziva pojavu koja se naziva hormonski disbalans i može ozbiljno uticati na zdravlje žene.

Uzroci

Među značajne uzroke hormonskog disbalansa se ubrajaju stres, loša ishrana, stroge dijete, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, kao i dugotrajno i nekontrolisano korišćenje hormonskih preparata za sprečavanje trudnoće. Takođe, hormonski disbalans može nastati kao posledica određenih bolesti kao što su dijabetes i oboljenja štitaste žlezde.

Simptomi

Simptomi koji se kod žena javljaju usled hormonskog disbalansa su brojni, a neki od najčešćih su: neredovne menstruacije, odsustvo koncentracije, glavobolje i migrene, poremećaj sna, umor i promene raspoloženja, pojava akni i bubiljica, preterano mašćenje kose i kože, digestivni problemi, otečene i bolne grudi.

Izlečite hormonski disbalans prirodnim putem

Da biste sprečili oscilacije hormona, morate napraviti promene, pre svega u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Izbacite iz ishrane polinezasićene omega 6 masne kiseline koje se nalaze u margarinu i rafinisanim uljima. Umesto toga, koristite kokosovo ili maslinovo hladno ceđeno ulje i pravi puter. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, posebno ako ne znate da li su zivotinje bile podvrgnute hormonskoj ili antibiotskoj terapiji. Unosite veće količine vlakana koje se nalaze u voću, povrću i žitaricama. Posebno je dobro jesti zeleno povrće kao što je brokoli, kelj i kupus. Smanjite pušenje i unos kofeina i alkohola. Potrudite se da pijete što više sveže ceđenih sokova, a kafu zamenite biljnim čajem. Unosite što više vitamina i minerala kao što su magnezijum, cink, kalcijum, vitamin D i vitamini B kompleksa (B6, B12, folna kiselina, niacin). I na kraju, nikako ne zanemarujte fizičku aktivnost. Potrudite se da vežbate što češće i aktivnije.


Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ