MODA     07.08.2016.

Kako je Olivije Rusten uticao na uzdizanje Balman imperije? (VIDEO)

Za francuski Balman mnogi su prvi put čuli posle njihove prošlogodišnje saradnje sa brendom H&M,  međutim pravim poznavaocima svetske modne scene Balman, kao i njegovi usponi i padovi, je itekako dobro poznat. Ipak, sa mladim Rustenom na čelu kreativnog tima nastupila je potpuno nova era.

slika 1

Ravnodušnost? Ne, nikako!

Ukoliko nekoga pitate za mišljenje o Rustenovom dizajnu verovatno ćete naići ili na potpuno oduševljenje ili na stav da se tu prosto radi o kiču. Namerno ili slučajno, ovaj 29-ogodišnjak ne ostavlja prostora da  posmatrač ignoriše njegov rad. U prvoj svojoj kolekciji za Balman 2011. godine, Rusten  je zadržao prepoznatljive elemente svog prethodnika, ali je hrabro najavio svoj veliki dolazak. Iz sezone u sezonu gradio je svoj oštar stil pronalazeći često inspiraciju u istoriji i tradiciji. Vrlo je verovatno da će svako ko se barem jednom susreo sa njegovim dizajnom isti veoma lako prepoznati pri svakom narednom susretu.

slika 4

Veza sa Kardašijanovima

Nepisano je pravilo da je prvi red na modnim revijama rezervisan za svetski džet-set. U ovom trenutku nijedna poznata ličnost neće izazvati toliku pažnju medija kao članovi takozvanog klana Kardašijan-Džener. Počev od svog prijateljstva sa Kanje Vestom, Rusten je izgradio blisku vezu sa Kim, Kris, Kendal, Kajli i sve one često nose njegov dizajn. Dodajmo tome da se već nekoliko sezona unazad u Balman kampanjama pojavljuje barem neko od njih i jasno je da je ovo idealan način da se promocija brenda vrši kroz ime (prezime) najpoznatije rijaliti porodice.

slika 3 Paris Match

Društvene mreže

Olivije je vrlo brzo stekao slavu prave instagram zvezde. Sa skoro 4 miliona pratilaca, na svom ličnom profilu, pripada kategoriji ’najpraćenijih’ dizajnera i ima više pratilaca nego Karl Lagerfeld ili recimo Stela Mekartni. Kao mlad dizajner luksuznog brenda koji nosi ime slavnog Pjer Balmana uspeo je da iskoristi instagram kao svojevrstan novi medij, privuče pažnju mladih ljudi  i prikaže im svoj uspeh i iz drugog ugla. Kombinujući svoje lične snimke i fotografije sa slikama ’iza scene’, sa revija, iz kampanja održava jaku vezu sa svojim pratiocima… Kojih je iz dana u dan sve više.

slika 7  Resort 2017 Lookbook

#BalmainArmy

Kada smo kod instagrama… Svako ko pokušava da okupi što više ljudi oko svog brenda zna da ih ništa ne drži zajedno kao dobar haštag. Ukoliko u njega dodate reč ’armija’ jedinstvo će biti utoliko jače. Zanimljivo je da su i mnogi magazini, među kojima i čuveni Vog, preuzeli Balmain Army kao izraz koji obuhvata sve koji nose ovaj brend, bukvalno od Džastina Bibera do male Nort Vest. Svako ko se oseća kao deo Balman porodice, a pritom sebe vidi kao moćnog muškarca ili ženu verovatno je barem jednom upotrebio Rustenov haštag. Time ne samo da se pratioci osećaju bliže kreatoru već osećaju kao da pripadaju čitavoj Balman priči, njenom luksuzu i sjaju, eliti koja nosi i voli ovaj brend.

 

Supermodeli

Još jedan pametan trik kojim se poslužio Rusten  je činjenica da njegove revije, odnosno Balmanove revije, kao i kampanje rade najplaćeniji i najpoznatiji modeli i manekenke današnjice. Veliki broj Viktorijih anđela istovremeno je i deo Balmanove armije, pa je i samo iščekivanje revije i nove postavke top modela svojvrstan način da se javnost privuče, zagolica i da se o samim revijama piše ne samo kroz odeću već i kroz imena onih koji su defilovali u njoj. Treba li dodati da su deo Balmanove armije i Sindi Kraford, Klaudija Šifer i Naomi Kembel?

Models wear creations for Balmain's ready-to-wear fall/winter 2014-2015 fashion collection, presented in Paris, Thursday, Feb.27, 2014. (AP Photo/Thibault Camus)

Pa, kako je to, na kraju, Rusten zapravo uticao na uzdizanje Balman imperije? Najpre, svakako, svojim dizajnom, a onda i mudrim rukovanjem prepoznatljivim simbolima savremene pop kulture i korišćenjem društvenih mreža u svoju korist i za promociju brenda za koji radi. Time je, donekle, otrgao brend iz kolotečine u koju je zapao, zadržavajući i dalje njegovu ekskluzivnost. Dodajte tome njegove godine i činjenicu da je sa samo 24 postao glavni dizajner prestižnog francuskog brenda, njegov egzotičan izgled sa neodoljivim rupicama na obrazima, prijateljstvo sa pevačicom Rijanom i videćete još mnogo razloga zbog kojih je njegova nova energija uzdigla Balman na potpuno novi nivo.  Moda nije samo pitanje dizajna, prestiž nije samo pitanje ekskluzivnosti. U 21. veku  promene moraju da budu deo i jednog i drugog.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ