LIFESTYLE     05.08.2016.

Kako izbeći zamke perfekcionizma

Da li spadate među one koji bi na razgovoru za posao perfekcionizam naveli kao svoju pozitivnu ili negativnu osobinu? U oba slučaja ste u pravu – stalna težnja ka savršenstvu nam može pomoći da napredujemo i usavršimo se u onome što radimo, ali nam isto tako može doneti i mnogobrojne psihičke probleme. Ključ je u kontolisanju svojih perfekcionističkih poriva i njihovom usmeravanju u pozitivnom smeru.

Na veliki broj ljudi preterani perfekcionizam deluje na taj način da se konstantno osećaju kao da su nekoj vrsti grča.U neprestanoj potrazi za nedostižnim savršenstvom, postavljaju sebi nerealne i previsoke standarde koji, ukoliko se ne dostignu, izazivaju poražavajući osećaj nezadovoljstva sobom i svojim sposobnostima. Koliko god pohvala i pozitivnih komentara dobili, nedovoljno je – jer ništa nikad nije dovoljno dobro i uvek može bolje.

Perfekcionisti često osećaju anksioznost zbog straha od neuspeha, što oduzima mnogo energije potrebne za obavljanje željenih aktivnosti  i ometa ih u dostizanju postavljenih ciljeva. Strah od neuspešnog ishoda za posledicu ima i smanjenu želju za učestvovanjem u potencijalno rizičnim situacijama i donošenju bitnih odluka. Na kraju, pored toga što sami sebe sputavaju i umanjuju sopstvenu produktivnost, mogu biti veoma teški i za saradnju sa drugim ljudima. Zbog prevelike posvećenosti ostvarenju postavljenih visokih ciljeva često pate i njihovi prijatelji i pororodica.

Workplace headache

Sa druge strane, perfekcionizam može da nas motiviše da stalno napredujemo i rastemo. Težnja ka konstantnom  napredovanju i postizanju kvaliteta može doneti vrednost i nama i celokupnom društvu, jer na taj način dolazi do inovacija na mnogim poljima, pomeranja postavljenih ograničenja i podsticanja drugih da napreduju i podižu svoje standarde. Perfekcionisti su često i vrlo organizovani, što može doprineti njihovom efikasnijem obavljanju posla i upravljanju vremenom. Pored toga, velika posvećenost detaljima čini njihov rad izuzetnim i bez grešaka a često primećuju i one bitne sitnice koje drugi nisu uočili. Ipak, kod perfekcionista pozitivne strane ove osobine mogu doći do izražaja samo ako nauče da prihvate da je ponekad u redu pogrešiti i ne ispuniti baš sve zacrtane ciljeve. Potrebno je uspostaviti balans između onoga što neko želi i što u datom trenutku može da postigne.

Živimo u savršeno nesavršenom svetu u kom su greške neizbežne, a ponekad i poželjne. Postavljajte sebi realne,dostižne ciljeve i težite tome da posao obavite dovoljno dobro, ali ne nužno i savršeno, stalno podsećajući sebe da je i mali napredak bolji od stajanja u mestu zbog potrage za nedostižnim savršenstvom. Kao što je rekao Salvador Dali –savršenstva se ne treba plašiti jer ga nikada nećete dostići. Što pre ovo prihvatite, to je bolje po vas.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ