LIFESTYLE     17.10.2016.

Kako da svojim prijateljima dajete savete koji će im zaista pomoći

Svi volimo da pomažemo bliskim osobama kada vidimo da se nalaze u nekom problemu ili su u nedoumici šta bi trebalo da urade. Želeći samo najbolje za njih, savetujemo prijatelje, roditelje, kolege o tome koju bi opciju trebalo da izaberu, da li bi trebalo da se nekome suprotstave, da pronađu drugi posao, da ostave partnera.. Nekada od nas traže savet, a nekada mi sami nesebično nudimo svoju pomoć, nadajući se da će nas poslušati.

Iako nema ništa loše u tome što nekome želimo da pomognemo, savetovanje često može biti bez ikakvog efekta i krajnje kontraproduktivno. Koliko puta ste pokušali da nekoga posavetujete ali je ta osoba ipak na kraju uradila nešto potpuno suprotno. Ili su možda poslušali vaš savet, shvatili da su pogrešili, i svalili na kraju svu krivicu na vas? Govoriti drugima šta bi trebalo da urade nikada nije dobra ideja, a razlog je jednostavan – svako od nas najbolje zna šta želi i snosi odgovornost za sopstvene izbore.

To, naravno, ne znači da treba da ignorišemo osobe koje se nalaze u nekom problemu. Zapravo, umesto da im govorimo šta mi mislimo da je najbolje za njih, potrebno je samo da doprinesemo da do pravog odgovora dođu sami. Postavljajući adekvatna pitanja, pomoći ćemo svojim prijateljima da shvate da odgovor u stvari znaju oni sami.

1427406081-satc

~ Nemojte savetovati bez dozvole

Često govorimo ljudimo šta da rade, ne razmišljajući o tome da li bi trebalo da se mešamo u nečiji život. Sigurno ste se nekad i sami našli u situaciji gde je neko uporno pokušavao da vas nagovori da uradite nešto a vama zbog toga nije bilo nimalo prijatno. Sledeći put kada pomislite da bi nekoga trebalo posavetovati, proverite prvo da li mu je pomoć zaista potrebna. Otvarajući na taj način mogućnost da kažu ne, pokloniće više pažnje onome što imate da kažete u slučaju da pomoć prihvate.

~ Budite iskreni

Ukoliko se nikada niste našli u situaciji u kojoj se nalazi vaš prijatelj, onda to i priznajte. Nema potrebe da govorite kako znate kako se neko oseća, ako je nemoguće da to stvarno znate, budući da niste iskusili istu stvar. To ne znači da ne možete nekoga da saslušate – ponekad jedino što nam je u nekom trenutku potrebno jeste da nas neko sasluša i podeli sa nama naš unutrašnji “teret” koji nosimo sa sobom. Takođe, sasvim je u redu da kažete da trenutno ne znate šta biste rekli i da vam je potrebno vreme da razmislite o datom problemu.

~ Ne osuđujte

Šta god da radite, veoma je bitno da nikad ne osuđujte osobu kojoj je potrebna pomoć i koja je potencijalno ranjiva zbog neprilike u kojoj se nalzi. Osuđujući nečije postupke samo ćete dovesti do toga da se naljute ili još više povuku u sebe. Umesto da govorite da je trebalo da urade nešto drugo, prihvatite ono što je već učinjeno i fokusirajte se zajedno na rešenje problema. Pomozite prijatelju da shvati da se ne nalazi u bezizlaznoj situaciji i ukažiti na opcije koje ima na raspolaganju.

~Postavljajte prava pitanja

Albert Ajnštajn je jedanput rekao: „Ako imam sat vremena da rešim problem i da mi život zavisi od odgovora, potrošio bih 55 minuta da smislim pravo pitanje koje bih postavio. Ako bih znao pravo pitanje, rešio bih problem za manje od 5 minuta.“ Umesto da se fokusirate na traženje odogovora, mnogo bolja opcija jeste traženje pravih pitanja koje će vašem prijatelju pomoći da do odgovora dođu sami. Vi možda znate šta je najbolje za vas, šta vas ispunjava i šta bi vas učinilo srećnim, ali ne možete znati to isto za drugu osobu, i to bolje od njih samih. Slično kao u psihoterapiji – ne možemo očekivati da dobijemo konačan odgovor šta je najbolje za nas, već uz pomoć psihoterapeuta odgovaramo na pitanja koja će nas dovesti do istine. Zato kada vas neko sledeći put pita koju bi opciju trebalo da izabere, umesto da kažete šta je, po vašem mišljenju, bolje, pitajte ih da razmisle koje su posledice prihvataja prve a koje druge opcije. Šta se bolje uklapa u njihove vrednosti i ono što žele u životu da postignu? Da li su srećni i da li će ih odabir neke opcije učiniti srećnijim?

~ Ponudite informacije o onome što znate

Možda nije dobro da nekome govorite šta da radi, ali znanje koje o nečemu imate svakako može biti korisno. Ako se vaš prijatelj dvoumi između dve svari, ponudite informacije o njima, ukoliko ih imate. Od velike pomoći može biti ako ste prošli već kroz slično iskustvo, ali samo zbog toga što znate šta vašeg prijatelja čeka ukoliko se odluči za nešto. To, naravno, ne znači da svi treba da odaberu isto što i vi, ali svako će doneti mnogo bolju odluku ukoliko je adekvatno informisan.

 

Izvor fotografija: http://painkillerskill.org/2014/11/common-reservations-helping-addict/, http://www.marieclaire.co.uk/life/travel/sex-and-the-city-hotspots-213635
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ