LEPOTA&ZDRAVLJE     15.01.2017.

Kako da pripremite kožu za skijanje

Skijanje, jedan od lepših i uzbudljivijih sportova moglo bi se reći. Iako se letu mnogo radujemo, veliki broj ljudi tokom godine živi za tih 10-ak dana provedenih na planini. Minus, sneg, vejavica, vetar… Podjednako su dovoljni razlozi da najveći ljudski organ, kožu, zaštitimo od negativnih spoljašnjih uticaja. Znamo da se za sunčanje pripremamo jako dugo, ali ni ovaj  ekstremni sport, skijanje, ne treba olako shvatiti. Potrebne su nam „visinske pripreme“.

S obzirom da je koža koja nosi ulogu najvećeg ljudskog organa, površine čak 2 m2 jedan od prvih linija odbrane tela i ujedno naš najveći imunološki sistem, neophodno je pripremiti je za uslove kojima će biti izložena.

#1 Hidratacija kože pre i posle skijanja

Svakako, jedan od prvih koraka jeste hidratacija. Hidrirana koža je spremna da se odupre negativnim spoljašnjim uticajima, jer se time jača kožna barijera. Nasuprot hidriranoj koži, dehidrirana i ispucala koža podloga je za razvoj oboljenja. Jer upravo ispucala koža, na sebi nosi pukotine koje su idealno stanište za bakterije, što dodatno rezultira bolesnim stanjem kože. Dermatolozi savetuju svakodnevnu hidrataciju kože celog tela, ne samo lica, jer i uprkos nezi, godinama koža postaje sve suvlja te joj je tako potrebna sve veća nega i dodatna hidratacija.

Napojite žednu kožu

 Snažna kombinacija antioksidanasa (dragoceni  večni cvet, plavi zvezdan i ekstrakt kakaa) u NUXE Crème Prodigieuse® Enrichie idealna je nega umorne kože. Za hidrataciju je zadužen biljni glicerin, dobijen iz šećerne repe, kokosovog ulja, ulja suncokreta i uljane repice. Dok ulje slatkog badema deluje negujuće i omekšavajuće te sprečava isušivanje kože.

Ova bogata i izdašna krema čarobno se topi u dodiru s kožom pružajući joj intenzivnu hidrataciju i dugotrajan osećaj prijatnosti.

#2 Sunce – prijatelj koji iziskuje obazrivost

Kada govorimo o suncu, ono ništa manje nije ni korisno, a ni štetno zimi. Zapravo, zbog visokih nadmorskih visina, sunčevi zraci imaju mnogo veću jačinu, te je time i faktor zračenja veći. Dodatno, sunčevi zraci koji se odbijaju od snežne površine reflektuju se na našoj koži. Stoga, neophodna je dodatna UV zaštita prilikom izlaganja zimskom suncu. Izlaganje sunčevim zracima uz dodatak UV zaštite sprečiće znakove starenja kao što su gubitak elastičnosti kože, iritacija, opekotine, promena pigmentacije.

#3 Voda – tečnost koja je neophodna i na -20

Najzdraviji napitak, reklo bi se. Nije nam neophodna samo onda kada se znojimo. Zapravo, nužna je i na najvećem minusu. Unos dovoljne količine tečnosti u organizam pomoći će da se koža odupre negativnim spoljašnjim uticajima. Kada govorimo o vodi, nezaobilazno je i tuširanje. Zapravo ovaj ritual koji sprovodimo u bilo koje doba dana, pred izlazak na sneg nije baš preporučljiv. Prvo, posle tuširanja znojenje može biti pojačano, što u kontaktu sa niskim temperaturama može dovesti do prehlade. Takođe, tuširanje veoma toplom vodom i invazivnim kupkama može oštetiti kožnu barijeru te je predodrediti za razvoj kožnih oboljenja. Kraće tuširanje uz mlaku vodu, i nanošenje hidratantnog mleka preduslov je da uživate u zimskim danima.

#4 Rukavice – modni detalj vredan zdravlja

S obzirom da su ruke deo tela koji je u mnogome pored lica izložen spoljašnjim uticajima, potrebno je dodatno ih negovati po hladnom vremenu. Proizvodi bogati biljnim uljima pomoći će da se koža obnovi i zaštiti od spoljašnjih uticaja. Omiljena krema za ruke bogata vitaminom večne mladosti, vitaminom E, usporiće starenje kože. Jer ako su oči ogledalo duše, ruke su o