LIFESTYLE     07.04.2017.

Kako biti produktivniji

„Nemam vremena!“, „Ovo je previše teško!“ „Da li ću uspeti?!“ su samo jedna od pitanja koja postavljamo kada se nalazimo pred nekom promenom, bila ona mala ili velika. I tada možemo da naučimo jednu veoma bitnu stvar od nas samih, a to je koliko smo zapravo ušuškani u našoj zoni komfora i možemo li da se trgnemo iz dremeža u koji sami sebe uljuljkavamo samo da bismo se sakrili i izbegli ogoljenost pred svetom. Jer, ima li išta gore nego biti ranjiv?
Odgovor na to pitanje je jedno veliko „IMA!“. Gore je sebe sputavati izgovorima da ne možemo ništa postići, uhvatiti daljinski, kesicu čipsa, zavaliti se u kauč i misliti da ćemo nekom čarolijom da izbegnemo promene i obaveze. Ipak, ništa nije lepše od osećaja da smo nešto postigli. Da imamo u svojim rukama potvrdu svega što smo radili i onaj lagodan osećaj u stomaku koji nam poručuje da ipak nešto vredimo. Ali, zašto jurimo za tim osećajem? Šta je to što nam nedostaje? I kako do toga doći?


Mnogi ljudi smatraju to produktivnošću. A šta je zapravo produktivnost? Buđenje u 5 ujutro da bismo radili od jutra do sutra, pa se iscrpljeni vraćali nazad u krevet bez nekog osećaja živosti? Ne. Produktivnost bi trebala pre svega da se odnosi na to koliko u datom momentu možete da doprinesete. Produktivnost se razvija korak po korak. Svaki dan sa novom ispunjenom stavkom u našim „to-do“ listama. Sa svakom novom navikom kojom izbijamo drugu, koju smatramo viškom i koja guta naše vreme. I da li uopšte vidimo šta nam pojede toliku količinu vremena da se uveče ne samo osećamo umorno, već smo i bez konkretnih rezultata. Napravite listu sada. Na šta to moje vreme ide? Na šta se najviše fokusiram u toku dana? Koja pitanja postavljate? O čemu razgovorate? Koliko vremena provodite prepirući se, tražeći potvrdu da ste u pravu? Koliko surfujete po internetu i gledate živote drugih ljudi? Jeste li nešto naučili od njih? Pogledajte šta najviše radite i shvatićete čemu ste najviše posvećeni. Ali nemojte misliti da to ima veze samo sa konkretnom akcijom. Gde ste u mislima kada radite nešto bitno? Da li dajete sve od sebe ili samo rezervni deo koji ostane delimično budan u stvarnosti kako biste potvrdili da ste tu, iako ste psihički svetlosnim godinama daleko?  Ako je ijedno od odgovora na ova pitanja potvdno i ako ste sa nekim tračkom nade ušli u ovaj tekst znajte da se produktivnost vežba. Ona se stvara kada odlučite da kažete sebi iskreno da li zaista nemate vremena ili se zapravo radi o tome da vam neka radnja nije prioritet? Prioriteti su ti koji stvaraju naše živote. Šta vam je prioritet kada se ustanete ujutro? Šta vam je prioritet kada imate slobodnog vremena? Šta vam je prioritet kada ste zatrpani poslom i odlučite da umesto toga ipak još malo listate po Instagramu? Vreme je da otkrijete sebe. Da pogledate dalje i vidite da imate sve resurse moguće na raspolaganju. A i da nemate, posvetite se, zaista, njihovom stvaranju. I kada sledeći put uhvatite sebe govoreći :“Ovo ostavljam za sutra.“,  „Sada sam preumorna.“ ili „Još samo ovo da uradim i onda ću da se bacim na ono što mi je zaista nužno.“ zapitajte se da li su to izgovori koje vaš um stvara da bi vas zadržao bezbedno tu gde jeste,  a onda pokušajte da se setite šta je vaš prioritet i čemu to dajete vreme.


Ukoliko ste kliknuli na ovaj tekst u nadi da ćete naći odgovore kako da se konačno pokrenete, shvatite da ničiji savet ne može to da uradi za vas, osim ukoliko vi ne nađete sami svoju motivaciju za rad na sebi. I ne dozvolite da bude jedan od onih :“Aha, jao ovo je lepo, ali to je teže u praksi.“ Naravno da je teže u praksi. Ali praksa služi da vam pokaže ko ste, kada ostanete bez lepih reči kojima olakšavate sebi bežanje. Budite jake i pohrlite snažno nove pobede!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ