LIFESTYLE     30.05.2017.

Kakav je vaš karakter?

’Život čoveka – to je njegov karakter’, rekao je J. F. Gete i razmislite li malo o ovoj rečenici, shvatićete da nam je svakodnevica sazdana od mnogobrojnih odluka – bezazlenih i naročito važnih – a da nas u dobrom ili lošem pravcu donošenja istih usmerava upravo naš karakter.

Od njega potiču sve dobrobiti i sve nevolje koje sebi možemo stvoriti, a u zavisnosti od temperameta osobe – svakako urođene komponente jedne ličnosti, izgradiće se karakter. U procesu njegovog stvaranja učestvuju i još brojni faktori; rezultat je vaspitanja, osobitih veština, iskustva ali i svesnih napora svakog bića. On predstavlja određene karakteristike ponašanja, a po ’crtama karaktera’ biramo osobe sa kojima ćemo se družiti, provoditi vreme pa i život. Odnos čoveka prema sebi, drugima, stvarima, prema radu – sve ga to određuje i sve je posledična veza karaktera. Često se i nacije kategorišu upravo prema njemu – Kinezi su vredni, Englezi prepotentni, Španci gostoljubivi i društveni, ali kada je o nacionalnom karakteru reč, svakako se ne može i ne treba dati generalni sud. On je vrlo složen i osobit, pa se spoznaja o određenom narodu ne može graditi na osnovu individualnog iskustva, jer je svako različito. I baš je u tome poenta, u različitosti. Raznovrsnost karaktera je ono što unosi draž u prijateljstva, veze, razgovore, i možda o njemu ne razmišljamo često – ključna je stvar u odnosima. Na svakome je izbor do koje mere može tolerisati drugačiju strukturu ličnosti.

Ako za neku osobu važi da ima čvrst, odlučan karakter, ona se smatra stabilnom, sa pozitivnim osobinama, ali ako ste čitajući sve ovo osvestili da vi imate ’lak’ ili ’komplikovan’ ili da vam kažu da ste beskarakterni, dobra vest je da ipak na njega možete uticati. Često se o karakteru govori kao o nekoj činjenici, koja se ne može kontrolisati. Tačno je da ponešto i ne zavisi od volje čoveka jer se osnove formiraju oko dvanaeste godine. Ali u zavisnosti od daljih ciljeva i razvijanja sopstvenih vrednosti, kroz razvijanje svesnosti, možemo se menjati. Potrebno je svakako dosta volje, truda, borbe sa samim sobom i odlučnosti promeniti kod sebe one osobine koje štete, ali taj napor se zasigurno isplati. Vaš karakter je zapravo vaša sudbina – zato vredi raditi na njemu. Opet, imajte u vidu da je najpre ljubav prema sebi osnova svakog dobrog karaktera.

Evo nekih definicija čuvenih filozofa i pisaca, daće vam dobre smernice za razmišljanje – kakav je vaš karakter?

Karakter daleko više zbližava ljude, nego um“ – E. Renan

„Svaki čovek ima tri karaktera: onaj koji mu pripisuju, onaj koji sam sebi pripisuje, i konačno, onaj stvarni“ – V. Igo

„Karakter čoveka najbolje se otkriva kad on opisuje karakter drugog čoveka“ – Ž. P. Rihter

„Posao ostavlja utisak na karakter čoveka“ – P. O. Nazon

„Malo slobodoumlja, malo pobožnosti, malo morala i malo raspuštenosti, onoliko zlobe koliko i dobrote – to je približno recept koji se odnosi na većinu karaktera“ – F. Jakobs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ